» Ausztria

» Ausztria » Oberösterreich


Értékeld Te is:

Altpernstein vára egy sziklacsúcson álló, impozáns, XVI. századi erődítmény, amelybe lélekvesztő függőhídon át juthatunk be.


A középkorban a közelebbi vagy tágabb környéket a várakból igazgatták. A vár tulajdonosainak hatalmuk volt a környező földek és a lakosság felett. A várak azonban védelmet is nyújtottak az embereknek háborúk vagy rablások esetén. A várakban gyakran éltek úgynevezett miniszteriálisok; ezek félig független szolgák voltak, akik lovas harcosként vagy hivatalnokként egyre fontosabb feladatokat vállaltak. Gyakran földet is kaptak a földesúrtól. Ily módon maguk is felemelkedhettek az alacsonyabb nemességbe, majd (a 12. századtól) a lovagok közé.

Altpernstein várának igazán hosszú története van: 1000 éve áll. Idilli helyen, az erdő közepén, 900 m magasságban található, csodálatos kilátással a Kremstalra és a környező hegyekre. 2019-ben felújították - de nem vesztette el középkori báját.

A vár lényegében úgy maradt fenn, ahogyan annak idején épült, illetve átépítették vagy kibővítették. A magas, karcsú nyugati nyeregtető és a változatos keleti oldal gótikus eredetre utal, és a nyugati oldal legrégebbi része miatt nehéz felismerni a várrom maradványait. Az 1000 éves Altpernstein várat miután felújították, 2020 májusában kastélyhotelként nyitotta meg kapuit.

Ma a várba egy kőhídon keresztül lehet bejutni. Valaha felvonóhíd volt. A kapuszárnyak, a korábbi belső kapu, régi páncélzattal vannak ellátva (1638). A korai reneszánsz korból származó keskeny, magas udvaron sgraffito (falfestményes ablakok) és egy bájos márványkút (1607) található az utolsó Jörger (Karl) emlékművével. A lovagterem a mintegy 200 éves fából készült mennyezetével és a várkápolna (1340) a 15. századból származó késő gótikus Szűz Mária-szoborral és gazdag stukkódíszítéssel abból az időből, amikor a várak, köztük ez is, tisztán funkcionális épületek voltak. Ezért általában nincs bennük sok művészi díszítés. Kezdetben ez volt a helyzet a Pernsteinben is. Amikor azonban otthonosabbá tették, egy Spital am Pyhrn-i kőfaragó mester 1607-ben elkészítette a szép vörös márvány falikutat. Mindezeket a gyönyörű részleteket ma is megcsodálhatják a látogatók.

A középkorban alapvető fontosságú volt, hogy egy vár lakói a lehető legkevésbé legyenek függetlenek a rendkívüli helyzetekben. Betegségek, sérülések és egyéb vészhelyzetek esetén az emberek akkoriban még szinte teljes mértékben a különböző növények gyógyító erejére támaszkodtak. Igaz, hogy közvetlen környezetünkben még mindig vannak olyan növények, amelyeknek az ősei egykor a kastélyokban, palotákban és kolostorokban termesztettek. A bodza és a tűzliliom még mindig bőségesen megtalálható itt. A bodza, amely kiválóan alkalmas megfázás és köhögés ellen, vagy a tűzliliom, amit tiszta alkoholban tartósítva egyfajta gyors kötszerként használták a sérüléseknél.

A Kremstal-völgyben található Altpernstein vára nemcsak jól megőrzött részletei miatt lenyűgöző, hanem azért is, mert felújították, és így minden lépésnél érezhető a középkori hangulat.

A 2,5 hektáros "félszáraz rétek" számtalan növényfajnak nyújtanak élőhelyet, például ritka orchideafajoknak, kolumbusznak, trollvirágnak, török sapkának, tűzliliomnak és még sok másnak. A réteket csak virágzás után, néha csak nyár végén kaszálják: ez lehetővé teszi a lepkék számára is a "kibontakozást". Ha ezeket a réteket nem gondozzák, néhány éven belül benövik, ha műtrágyázzák vagy túl korán kaszálják, a biológiai sokféleség eltűnik. Ami különösen örömteli, hogy olyan régi növényfajok, amelyek körülbelül 100 éve "kihaltak", most ismét visszatértek.

A várban panorámaéttermet találunk, ahonnan a Totes Gebirge komor, havas csúcsait csodálhatjuk meg.Tartomány:Oberösterreich
Település:Micheldorf
Cím:4563 Micheldorf, Altpernstein 34
GPS: 47° 53′ 6.57074″, 14° 9′ 25.26376″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward