Dr. Bubo született a veszprémi állatkertben

2017. május 26.

print MTI

Dr. Bubo született a veszprémi állatkertben

Az Európában és Ázsiában élő uhu, más néven nagy fülesbagoly a világ legnagyobb bagolyfaja, Magyarországon fokozottan védett.

Az veszprémi állatkert uhuszülőpárja évről évre szaporulattal örvendezteti meg az állatkerti dolgozókat és a látogatókat. 

A tavasszal kikelt, mára mintegy másfél kilósra cseperedett fióka egészséges, nevelésében mindkét szülő szerepet vállal.

Az uhu, vagy más néven nagy fülesbagoly (Bubo bubo), a legnagyobb termetű bagolyfajta, Magyarországon fokozottan védett. A hazánkban költő párok száma évről-évre kis mértékben növekszik, melyhez hozzájárul a faj sikeres betelepítése az eredeti költőhelyeire. Ebben részt vállal a veszprémi állatkert is minden esztendőben.

A nagy fülesbagoly éjjeli állat, de megfigyeltek olyan példányokat is, amelyek nappal jártak zsákmány után. Rendkívül kifinomult látása és hallása segíti vadászatában. Táplálékát főként madarak és kisebb emlősök alkotják, melyeket horgas csőrével könnyedén elejt.     

Az Európában és Ázsiában őshonos uhu kerüli az emberlakta területeket, nehezen megközelíthető, fákkal borított vagy sziklás, szakadékokkal szabdalt területeket választja élőhelyéül. 

Az új jövevény uhufióka a veszprémi állatkertben, a bagolyröpdében látogatható.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play