Körpanoráma élvezhető a Romhányi-hegy új kilátójáról

2018. február 14.

print MTI

Körpanoráma élvezhető a Romhányi-hegy új kilátójáról

A napokban átadott Prónay-kilátó 23 méter magasan lévő teraszáról látható az Ipoly-mente és a Karancs-Medves-vidék.





A Prónay-kilátó teljes magassága 26 méter, 32,5 köbméter rétegelt, ragasztott lucfenyőből épült, a felső teraszra 128 lépcső vezet. A kilátót az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból finanszírozva, nettó 45 millió forintból építette meg. Az építményt a térségnek sokat jelentő, történelmi hagyatékkal rendelkező Prónay családról nevezték el.

Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető építmény minden évszakban és napszakban látogatható. 23 méter magasan lévő teraszáról teljes körpanorámás kilátás élvezhető: nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, majd délnyugati irányban a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók.

A kilátóból látható az Ipoly-mente és a Karancs-Medves-vidék, ahol újabb turisztikai beruházásokkal bővíti kínálatát az Ipoly Erdő Zrt. Ezek a vidékek olyan kulturális, történelmi és geológiai értékek őrzői, mint a Palóc Múzeum Balassagyarmaton, a Madách- és a Mikszáth-kúriák, a szécsényi kastélymúzeum és történelmi városközpont, a Páris-patak völgye, a somoskői, szilváskői bazalt- és a béri andezitoszlopok, a nógrádi, a csábrági, a somoskői, valamint a salgói vár.

 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play