» Spanyolország

» Spanyolország » Baszkföld » Baszkföld


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 1997-ben megnyílt, Frank Gehry amerikai építész által tervezett épület mára Bilbao városának jelképévé vált.


Az egymásra tornyosuló lekerekített formákban épült folyóparti múzeum, amelyet titánlapok fénylő burája borít, évente egymillió látogatót fogad.

A kortárs művészeti múzeum megépítésének gondolata a múlt század kilencvenes éveinek elején merült fel, a baszk tartományi kormányzat ezzel próbálta megújítani az érdeklődést Bilbao városa iránt, amelynek kohászati ipara korábban jólétet biztosított, de ekkoriban már válságba került. A 150 millió euróba (38 milliárd forint) kerülő építkezést sokan bírálták, pénzkidobásnak minősítve egy olyan időszakban, amikor a munkanélküliség igen nagy volt Spanyolországban, az ETA baszk terrorszervezet emberei pedig a létesítmény felavatása előtt hat nappal lelőtték a múzeum egyik őrét.

A viharos indulás után azonban mára a múzeum Spanyolország egyik legnépszerűbb intézményévé vált. Az intézményt a baszk város motorjának is tartják, amely bekapcsolta azt a világ kulturális vérkeringésébe, számtalan új lehetőséget megnyitva a fejlődésre.Része a Guggenheim-hálózatnak, amely lehetővé teszi, hogy közös kiállításokat rendezzenek a New York-i, a Las Vegas-i, a velencei és berlini, valamint az Abu-Dzabiban lévő társlétesítményekkel.Tartomány:Baszkföld
Település:Bilbao
Cím:Guggenheim
GPS: 43° 16′ 6.34242″, -2° 56′ 2.62075″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward