A Bécsi Akvarell felfedezésére hív az Albertina

2018. február 19.

print Eurocomm-PR

A Bécsi Akvarell felfedezésére hív az Albertina

A bécsi Albertina múzeum az akvarellfestészet felfedezésrére hívja a festőművészet szerelmeseit. A „Bécsi Akvarell” című tárlaton a 19.századi osztrák akvarellfestészet kiemelkedő alakjainak munkásságát, majd a kortárs vízfestőművész, Martha Jungwirth, festményeit tekinhetik  meg a Bécsbe látogatók.Könnyed vonalvezetés, ragyogó színek – az osztrák vízfestészet felfedezésére hív a bécsi Albertina múzeum. A 19. századi akvarellfestészet virágkorszakát felölelő „Bécsi Akvarell” című tárlat február 16. és május 13. között látható az osztrák fővárosban. Március elejétől pedig Martha Jungwirth, a 2018-as év Oskar Kokoschka díjas kortárs vízfestőművészének festményeit tekinthetik meg az akvarellek szerelmesei.  

Az akvarellfestészet már a 15. század óta egész Európában kedvelt festőtechnika, melyet számos világhírű festőművész, mint például Dürer, Turner, Cézanne, Nolde és Schiele is alkalmazott. A különleges festészet sajátossága a víz és áttetsző lazúrfesték ötvözése a papíron, melynek állandó, gazdag motívumait tájképek, nagyvárosi és vidéki életképek, valamint virágminták képezték. Bár a vízzel vegyített festészet elsősorban Angliában terjedt el széles körben, a könnyed vonalvezetés és a pazar színek megannyi 19. századi bécsi festőművészt is megihlettek, mint például a természetet, várakat és kastélyokat ábrázoló Rudolf von Altot, Matthäus Lodert és Thomas Endert, vagy az emberek hétköznapi nyugodt, intim éltét bemutató Peter Fendit és Carl Schindlert.

A bécsi Albertinában mindösszesen 2.500 akvarell festményt őriznek különböző korszakokból. Az osztrák akvarellfestészet aranykorának tematikus kiállításán, a „Bécsi Akvarell”-en a gazdag gyűjteményből közel 200 festményt mutatnak be 2018. február 16. és május 13. között. A tárlat kultúrtörténeti különlegességének Rudolf von Alt híres biedermeier képei számítanak.

Tavaly az absztrakt és tárgyias festészetéről ismert osztrák vízfestőművészt, Martha Jungwirth-et a 2018. évi Oskar Kokoschka díjjal tüntették ki. Az osztrák kortárs művésznő újrafelfedezésének alkalmából az Albertina elsőként egy időszaki kiállítás keretein belül az elmúlt 50 év korai és a közelmúltban készített festményeit vonultatja fel. Az festőművész életművének szentelt rendhagyó tárlat 2018. március 2. és június 3. között látogatható.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu