Királykolobusz-bébi és sátánmajom Bécs új lakói

2018. március 14.

print Eurocomm-PR

Királykolobusz-bébi és sátánmajom Bécs új lakói

Új kis és nagy majmokkal gazdagodott a bécsi állatkert. Március elején nemcsak egy új majomcsalád, a fehérarcú sátánmajmok három hím egyede költözött be a Schönbrunni Állatkert majomházába, hanem megszületett Togo is, a királykolobuszok legkisebb csemetéje.





 

A királykolobuszok a zászlósfarkú kolobuszok fajába tartoznak. Főként a vadászat és nagyon kicsi életterük miatt ma már sebezhető állatfajokhoz tartoznak a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. Ráadásul állatkertekben sem fordulnak elő gyakran: európai állatkertekben mindössze 40 példány él. Sokszor kudarcba fullad szaporításuk is, ezért is nagy öröm, hogy Togo már a második csemete, aki az osztrák főváros állatkertjében született. A Nyugat-Afrika őserdőiben őshonos királykolobuszok főként levelekkel, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkoznak. A kis Togo mindössze 400 grammot nyom és kilenc hónapos koráig az anyjába csimpaszkodik. Külseje elsőre kicsit meglepő: „születésük után a királykolobuszok fehérek és csak a szemük körül látható egy fekete csík. Csak három hónapos korukban válik csillogó feketévé a szőrük", magyarázza az állatkert igazgatója, Dagmar Schratter.

Ugyancsak március elején egy új majomfaj három hím egyede költözött be a Schönbrunni Állatkert majomházába (Affenhaus). A fehérarcú sátánmajmok a mókusmajmokkal fognak együtt élni.

A három kismajom a hamburgi Hagenbeck állatkertből érkezett, de eredetileg Dél-Amerika esőerdőiben őshonos, ahol főként gyümölcsökkel, zöldségekkel és rovarokkal táplálkozik. Kedvenc csemegéjük a mogyoró. Mostanra annyira hozzászoktak az új környezethez, hogy ezt a finomságot már a gondozók tenyeréből is elfogadják.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play