Bécsben mesélnek a metrók, buszok és villamosok

2018. szeptember 5.

print Eurocomm-PR

Bécsben mesélnek a metrók, buszok és villamosok

Október végéig a bécsi metrók, buszok és villamosok utasai a közelben lévő utcákról is olvashatnak érdekességeket a járműveken található kijelzőkön.

A következő megálló mellett mostantól a környékbeli utcákról szóló érdekességek is olvashatók a bécsi tömegközlekedési eszközökön lévő monitorokon. Geolokáció, open data és a város saját online enciklopédiája szolgáltatják az adatokat.

Augusztus vége óta a közelben található utcákról is olvashatnak érdekességeket a bécsi metrók, buszok és villamosok utasai. A járművek fedélzetén lévő kijelzőkön ugyanis – egészen októberig – nemcsak a következő megálló neve jelenik meg, hanem a környező utcák nevéhez kapcsolódó érdekességek is. Az Irisgasse mellett elhaladók megtudhatják például, hogy 17,5 méteres hosszúságával ez Bécs legrövidebb utcája, a 62-es villamos és több buszjárat utasai pedig arról olvashatnak, hogy a Philadelphiabrücke az azonos nevű gőzmozdonyról kapta a nevét, amely az amerikai városból származik.

Az új szolgáltatás a Béccsel kapcsolatos nyílt adatokra, geolokációs technológiára és a város saját online enciklopédiájára, a Wien Geschichte Wiki-re épít. A 2014 óta ingyen elérhető történelmi enciklopédia (www.geschichtewiki.wien.at) több mint 40.500 szócikket tartalmaz és folyamatosan aktualizálják, bővítik.

Az osztrák főváros 2011 óta egyre több adatát teszi a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé. A mintegy 340 nyilvános adatsor egy külön portálon, az Open Government Data Katalógusban érhető el a www.data.wien.gv.at címen. Ezek felhasználásával már több mint 240 alkalmazást fejlesztettek ki, amelyek nemcsak a bécsiek, de sok esetben a turisták életét is megkönnyítik.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play