A spanyolok szerint ezek Spanyolország legszebb városai

2018. október 12.

print Hetedhétország.hu

A spanyolok szerint ezek Spanyolország legszebb városai

Mindenki tudja, hogy Spanyolország tele van gyönyörű látnivalókkal, de melyek az abszolút legjobb helyek az Ibériai-félszigeten? 

Erre voltak kíváncsiak, az egyik legnépszerűbb napilap, az El País újságírói, ezért szavazásra bocsájtottak 250 általuk szépnek tartott, 10.000 lakos alatti várost, ezek közül az olvasóknak ötöt kellett kiválasztaniuk.

Az öt napos szavazás idején az El País majdnem 5000 szavazatot kapott, ez elég volt ahhoz, hogy összeállítsa az öt legszebb várost, amelyeket mindenképpen meg kell látogatni az országon át utazva.

A dobogó legfelső fokára Albarracín városa állhat, amely a Guadalaviar folyó partján található Aragóniában. Albarracín rózsaszín épületei a hatalmas sziklák előterében érdekes kontrasztot alkotnak. A kultúra szerelmesei mindent megtalálnak itt - egy székesegyház, magas falak, történelmi városközpont és a romok egy ősi mór erődítmény romjai. A festői település a műemlékvédelemi nemzetközi díjat is nyert.

Szűk utcák és színes halászházak: a második helyezést elért asztúriai Cudillero az Atlanti-óceán partján fekszik, a Szent Jakab-út egyik állomása. A legenda szerint a vikingek alapították. A helyi lakosok egy teljesen egyedülálló dialektust beszélnek, a  pixueto-t. A Goya festményekkel teli a Palacio de los Selgas csodálatos épületei, kertjei miatt Cudillero beceneve nem más, mint az asztúriai Versailles.

A harmadik helyen áll Santillana del Mar, a Kantábria régióban fekvő város közelében található a híres őskori Altamira barlang. Santillana del Mar egy tökéletesen megőrzött középkori falu, kizárólag gyalog járható be. Van egy régi mondás, miszerint Santillana del Mar egy város három hazugsággal: nem szent (Santo), nem lapos (Iliana); és nem is tengerparti (Mar) város.

Negyedek helyen ismét egy aragóniai város, Aínsa áll, történelmi központjáról híres. A középkori Sobrarbe királyság fővárosa ma is őrzi régi báját. A széles, macskaköves főtér, a Plaza Mayor körül szép, barna kőből épült árkádsor fut.

La Alberca, a Kasztília és León régióban, gyönyörűen megőrzött építészete miatt kapta meg az ötödik helyet. Ez volt az első falu Spanyolországban, ami teljes egészében műemléki védettséget kapott. A  favázas házak erkélyeiről és ablakaiból nyaranta száz szám csüngnek le a színes muskátlik. La Alberca történelmi központjában csak a gyalogosok közlekedhetnek, autóval nem lehet bemenni.

Itt van a tíz legjobb hely:

  1. Albarracín, Aragon, 618 szavazat
  2. Cudillero, Asztúria, 540 szavazattal
  3. Santillana del Mar, Cantabria, 485 szavazattal
  4. Aínsa, Aragon, 215 szavazat
  5. La Alberca, Castilla y León, 249 szavazat
  6. Trujillo , Extremadura , 229 szavazat
  7. Llastres, Asztúria, 211 szavazat
  8. Cadaqués , Katalónia , 210 szavazat
  9. Peñíscola , Valencia , 206 szavazattal
  10. Luarca , Asztúria, 203 szavazattal

Ha még több inspirációt keresel itt megtalálod mind a 250 kisvárost.


Kapcsolódó hírek