Erdőt telepítettek a klagenfurti stadionba

2019. szeptember 7.

print

Erdőt telepítettek a klagenfurti stadionba

Ausztria legnagyobb nyilvános művészeti installációja az élő fák és az acél-üveg-beton építmény erős kontrasztjával a klímaveszélyre hívja fel a figyelmet.





Fával ültették be a klagenfurti Wörthersee-stadiont, a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínét egy művészeti akció részeként. A For Forest nevű projekt keretében a 32 ezer férőhelyes stadionban, csaknem 300 nagyméretű, esetenként 14 métert is elérő, különböző fafajtákból álló erdőt alkottak, amelyet szeptember 9-tól, este 10 óráig látogathat ingyenesen a nagyközönség.

A faiskolákban nevelt, körülbelül 50 éves fákat a kiállítás október 27-i zárása után a szabadba ültetik ki a környéken egyfajta élő, továbbfejlődő erdőszoborként.

A stadion erdősítésének szokatlan ötletével Max Peintner osztrák festő és ismert környezetvédő aktivista 1970-ben készült, „A természet töretlen vonzereje” című rajzát valósították meg, amelyen egy nézőkkel teli stadion látogatói egy erdőt néznek. A művész vízióját svájci székhelyű Littmann Kulturprojekte (Basel) segítségével Enzo Enea svájci tájépítész valósította meg, aki 2010-ben saját famúzeumot nyitott a Zürichi-tó melletti Rapperswilben, egy 75 ezer négyzetméteres parkban, ahol eddig félszáz, esetenként több mint 100 éves fát gyűjtött egybe.

A magánadományokból finanszírozott klagenfurti projekthez 7000 köbméter faforgácsot, 4500 négyzetméter gyepszőnyeget és 10 kilométernyi vízvezetéket használtak fel. A kiállítás idején a város másodosztályú futballcsapata egy szomszédos stadionban játszik, amely szerényebb méretével jobban meg is felel a közönség létszámának.

 

Borítókép: Max Peintner: A természet töretlen vonzereje





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play