Egy szemétégetőt sípályaként hasznosítanak Dániában

2019. október 9.

print

Egy szemétégetőt sípályaként hasznosítanak Dániában

Koppenhága új sípályájának célja, hogy a lakosság megbarátkozzon a szemétégetővel.





Dániában nincsenek hegyek, ennek ellenére dánok százezrei hódolnak a téli sportoknak, Norvégiába, Svédországba vagy az Alpokba utaznak síelni.

A lejtős tetejű koppenhágai Amager Bakke szemétégetőn kialakított Copenhill nevű lesiklópálya célja, hogy alternatívát nyújtsanak a külföldi sítúráknak és megbarátkoztassák a lakosságot a szemétégetővel, 150 ezer háztartást lát el árammal és hővel, ezért a városközponthoz közel kellett felépíteni. A korszerű szűrőinek köszönhetően ez az egyik legkevesebb károsanyagot kibocsátó szemétégető a világon, ezért lehetett ennyire közel sportpályát kialakítani. 

A síelők üvegfalú lifttel mennek fel az üzemcsarnok 85 méter magas tetejére, ahonnét egy 450 méter hosszú zöld műanyag lesiklószőnyeg kanyarog le a földre. A liftből kilátás nyílik a dán fővárosra és az üzem belsejébe. Évente 300.000 vendéget várnak.

A sípályára jegyet kell venni, amely egy órára 220 dán koronába (kb. 10 ezer forintba) kerül. A sípálya mellett "ösvényeket" is kialakítottak a kerékpárosoknak és gyalogosoknak, ezek használata ingyenes.

Jövő tavasszal tervezik egy mászófal átadását is a szemétégető oldalán.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play