„Lady Bluetooth. Hedy Lamarr“

2020. január 28.

print Hetedhétország.hu

„Lady Bluetooth. Hedy Lamarr“

A bécsi Zsidó Múzeumban kiállítás nyílt Hedy Lamarr életéről, aki több volt mint korának szexszimbóluma: része volt a mobil telefonálás technikai alapjainak megteremtésében.Hedy Lamarr (1914-2000) ugyan azzal szerzett hírnevet, hogy a mozi történetében az első nőként vállalta, hogy meztelenre vetkőzzék a filmben, de több volt mint korának szexszimbóluma: része volt a mobil telefonálás technikai alapjainak megteremtésében is.

A színésznő Bécsben született, ahol a múlt század huszas éveinek végén Max Reinhardt fedezte fel és pártfogolta. A harmincas években - párizsi és londoni tartózkodása után - az Egyesült Államokba emigrált és ott számos hollywoodi filmben szerepelt olyan sztárokkal, mint Spencer Tracy, Clark Gable, James Stewart vagy Judy Garland.

Azoknak az ismereteknek az alapján, amelyeket még Ausztriában egy fegyvergyáros feleségeként szerzett, a második világháború alatt George Antheil zeneszerzővel együtt torpedók távirányítására alkalmas rádiókészüléket fejlesztett ki, hogy így támogassa az amerikaiak harcát a náci Németország ellen.

A csípős nyelvű színésznő így határozta meg hivatását: "Minden lány káprázatossá tudja tenni magát. Csak nyugodtnak kell látszania, és úgy kell tennie, mintha idióta volna".

A kiállítás 2020. május 10-ig látható Bécsben, a Jüdisches Museumban (Dorotheergasse 11).

Címlapfotó: © Alexander Ch. Wulz


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play