2020 Beethoven éve Bécsben

2020. február 1.

print Hetedhétország.hu

2020 Beethoven éve Bécsben

Az emlékév célja, hogy a bécsiek a legkülönbözőbb szempontokból azonosulhassanak a beethoveni idálokkal: a szabadsággal, az egyenlőséggel és a testvériséggel.December végén vette kezdetét a Beethoven emlékév Bécsben, hogy egy éven át Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját ünnepelje az osztrák főváros. Koncertek, kiállítások és közös projektek emlékeztetik majd a bécsieket a híres zeneszerzőre, aki városukat választotta otthonául.

Beethoven-koncertekkel emlékezik a Musikverein, a Wiener Konzerthaus, a Bécsi Operaház és a Theater an der Wien, ahol először mutatták be a Fidelio című operáját.

Időszaki kiállítással készül az Österreichische Nationalbibliothek, a Theatermuseum és a Bécsi Zene Háza (Haus der Musik), ahol újrarendezik és eredeti darabokkal bővítik ki a Beethoven-termet. A zeneszerző munkássága mellett tematikus tárlatvezetéseken mutatják be, miként élte meg hallása elvesztését, és azt is szemléletesen illusztrálják, hogy élete során összesen 68-szor költözött. Az „Inside Beethoven” projektnek köszönhetően pedig a látogatók megtapasztalhatják, milyen érzés egy zenekar tagjának lenni. A Bécsi Zene Háza is részt vesz a Beethoven Pastoral Projectben, amelynek keretében a világ legkülönbözőbb pontjain élő művészek dolgozzák fel Beethoven Pastorale-szimfóniáját, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Világnapján adják elő a saját verziójukat.

2020. április 17. és 19. között Bécsben horgonyoz a Beethoven Musikfrachter. A Bonnból Bécsbe tartó hajó előre meghatározott helyeken köt ki, a fedélzetére lépőknek pedig változatos zenei programot kínál.

A 2020-as emlékév fénypontjai

 • Az Osztrák Nemzeti Könyvtár dísztermében április 19-ig tekinthető meg a Beethoven. Emberi világ és isteni szikra című kiállítás.
 • Március 16. és 27. között hat időpontban a nemzetközileg is ismert és ünnepelt Oscar-díjas színész és rendező, Christoph Waltz rendezi a Fidelio című előadást a Theater an der Wien színházban, ahol Beethoven egyetlen operájának az ősbemutatóját is tartották 1805-ben.
 •  A Bécsi Szépművészeti Múzeumban március 23-tól szeptember 6-ig tekinthető meg a Beethoven bewegt című kiállítás. Festmények, rajzok, szobrok, videók és performanszok teremtenek vizuális hidat a jelenbe.
 •  Május 8-án a Heldenplatzon tartják az Öröm ünnepét, amelyen a Bécsi Szimfonikusok adnak elő részleteket a Fidelio című operából. 
 •  Ludwig von Beethoven zenéje áll a középpontban a Bécsi Szimfonikusok nyáréji koncertjén, amelyet május 21-én tartanak a Schönbrunni kastélyban.
 •  A Leopold Múzeum május 31-től szeptember 21-ig mutatja be az Beethoven inspiráció. Egy szimfónia képekben Bécsből 1900-ból c. kiállítást.
 •  A Zene Háza egész évben kiállításokkal és rendezvényekkel tiszteleg Ludwig van Beethowen előtt. Június 10. és augusztus 10. között például az Inside Beethoven segítségével a látogatók megtapasztalhatják, hogyan hallatszik és milyen egy zenekar részének lenni.
 •  A Bécsi Zeneegyletben, a Bécsi Koncertházban, a Bécsi Állami Operaházban, a Theater an der Wien színházban, valamint számos további színpadon egész évben Beethoven-koncertek szerepelnek a repertoárban.

(Fotó: A Beethoven-terem a Haus der Musikban © Haus der Musik / Inge Prader)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play