Új Beethoven múzeum nyílik Bécsben

2017. november 24.

print Eurocomm-PR

Új Beethoven múzeum nyílik Bécsben

Ludwig van Beethoven végre saját múzeumot kap második otthonában, Bécsben. Az új múzeum bemutatja Beethoven életét, munkásságát és halláskárosodása miatt megélt szenvedéseit. A megnyitó alkalmából november 25-én szombaton és 26-án vasárnap 10-tól 18 óráig ingyenesen ismerkedhetnek meg az érdeklődők Bécs legújabb múzeumával.

 

Bár Ludwig van Beethoven eredetileg Bonnból származik, már 17 évesen Bécsbe utazott, hogy példaképétől, Mozarttól tanulhasson, öt évvel később pedig végleg ide is költözött. A világhírű zeneszerző élete kétharmadát az akkori Habsburg fővárosban töltötte, itt tanult Haydntől, Schenktől, valamint Salieritől és itt írta leghíresebb szimfóniáit, szonátáit és operáit. Bécsben több ingatlan is Beethoven munkásságához köthető, melyek egyikét most egy valódi Beethoven múzeummá alakították át. A 19. kerületi Probusgasse 6. szám alatt található lakásban írta 2. szimfóniáját, a Fidelio című operájának egyes alapelemeit és az Eroica vázlatait.

A kerület Heiligenstadt városrészében található házban keresett Beethoven gyógyírt egyre súlyosabb halláskárosodására és valószínűleg itt írta meg heiligenstadti végrendeletét, egy fivéreinek címzett, de végül soha fel nem adott levelet, melyben kétségbeesetten írt súlyosbodó hallásproblémáiról. A zeneszerző már 25 éves korától kezdve küzdött halláskárosodásának első jeleivel, és 30-as évei elejétől egyre többet betegeskedett. Ennek egyik oka a később kimutatott nagymértékű ólommérgezése lehetett, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy előszeretettel fogyasztotta a borvidékként is elhíresült kerület nedűit. Akkoriban a borászok ugyanis a drága nádcukor helyett ólomcukorral, azaz ólom-acetáttal édesítették boraikat. De a kerület nemcsak borairól, hanem a gyógyvizéről is híres. A Heiligenstädter Park területén kialakított fürdőt sok előkelő vendég látogatta, köztük a zeneszerző is, aki az ásványi anyagokban gazdag forrástól remélt gyógyulást.

Betegsége a kiállítás fontos eleme: a múzeum egyik termének falait például habszivaccsal fedték be, hogy a látogatók maguk is átérezhessék a zeneszerző hallásproblémák okozta szenvedéseit. Megismerkedhetnek Beethoven saját készítésű hallássegítőivel, de központi szerepet kapnak felvilágosult nézetei, valamint hírhedt dührohamai, melyekkel állítólag bárkit ki tudott hozni a sodrából.

Beethoven egykori lakása Bécs Város tulajdonában van, de a Wien Museum üzemelteti. Az átalakítási munkálatok összesen négy hónapot vettek igénybe és 750.000 euróba kerültek. Így második otthonában is végre méltó körülmények között emlékeznek Ludwig van Beethovenre. A megnyitó alkalmából november 25-én szombaton és 26-án vasárnap 10-tól 18 óráig ingyenesen ismerkedhetnek meg az érdeklődők Bécs legújabb múzeumával.

 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play