Grandiózus megnyitóval nyílt meg a Világmúzeum Bécsben

2017. október 25.

print Eurocomm-PR

Grandiózus megnyitóval nyílt meg a Világmúzeum Bécsben

Nagyszabású átalakítási munkálatok után október 25-én végre újra megnyitja kapuit a bécsi Világmúzeum (Weltmuseum Wien), a régi Néprajzi Múzeum (Museum für Völkerkunde). A három évig tartó átépítés után 14 megújult teremben ismerheti meg a közönség a világ kultúráit. A grandiózus megnyitóra a bécsi Heldenplatzon felépített szabadtéri színpadon kerül sor, az új tárlatokat pedig a megnyitó után, valamint az azt követő első napon ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők. 

Bár a névváltozás már 2013-ban megtörtént, a bécsi Világmúzeum átalakítási munkálatai csak 2014 végén kezdődtek meg. A cél az volt, hogy új nevéhez híven egy kultúrákat és történelmet átölelő tárlat mutassa be Ausztria és a világ más kultúráinak összekapcsolódását.

A három évig tartó felújítás után az érdeklődők  2017. október 25-től 14 megújult teremben 2.500 négyzetméteren ismerhetik meg a tárlat kibővített gyűjteményét. Az állandó kiállítás 3.127 műtárgy és rengeteg fotográfia segítségével kalauzolja el az érdeklődőket távoli kultúrák világában. Az új koncepció alapján összeállított gyűjtemény Ausztria és a világ kapcsolatába is betekintést nyújt. A tárlat darabjai között olyan híres régiségeket csodálhatnak meg az érdeklődők, mint a penacho, egy tollból készült ómexikói indián fejdísz, vagy Johann Natterer brazil expedíciója során talált tárgyak. További 1.400 négyzetméteren pedig időszakos kiállításokon keresztül ismerhetik meg az osztrák népművészetet.

A szerdai nagyszabású megnyitó alkalmából André Heller osztrák akcióművész a bécsi Heldenplatzot egy estére a világ legkülönbözőbb kultúráinak olvasztótégelyévé varázsolja. A múzeum előtti szabadtéri színpadon mongol, ausztrál, bosnyák, indiai, mexikói, svájci és természetesen osztrák produkciókat láthat majd a közönség. A tolerancia jegyében megrendezett ünnepséget követően hajnali 1-ig, illetve október 26-án 13 és 21 óra között ingyen lesz látogatható a régi-új múzeum tárlata.

Az átalakítási munkálatok összesen 21,9 millió euróba kerültek, melyek nagy részét az osztrák állam fizette, ebből 2 millió eurót az osztrák Szépművészeti Múzeum Szövetség, a KHM-Museumsverband saját forrásból finanszírozott.

 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play