Raffaello és Bruegel mesterművei az Albertinában

2017. szeptember 24.

print Hetedhétország.hu

Raffaello és Bruegel mesterművei az Albertinában

Idén ősszel a bécsi Albertina átfogó kiállításon mutatja be Raffaello, a nagy reneszánsz festő és idősebb Pieter Bruegel, a világ egyik legjelentősebb németalföldi rajzoló munkásságát.





Raffello

Raffaellót (1483-1520) rajzai a művészettörténet egyik legnagyobb rajzolójává avatták. A kiállítás célja  Raffaello gondolkodásmódjának és koncepciójának megvilágítása. A tárlaton 150 munkája látható - az első ötletvázlatoktól kezdve a részlettanulmányokon és kompozíciós tanulmányokon keresztül a festményekig. Az Albertina saját állományát világhírű múzeumok, többek között az Uffizi, a Louvre, a Vatikáni Múzeumok, valamint II. Erzsébet brit királynő Királyi Gyűjteményének kölcsönadományai egészítik ki.

Raffaello a reneszánsz virágkorának univerzális géniusza volt: Firenzében és Rómában volt festő és építész (többek között a Szent Péter bazilika építésvezetője), pápák és hercegek megbízásából dolgozott. Műveiben folyamatosan a természetutánzás és az eszménykép-ábrázolás közötti egyensúlyt kereste. A kiállítás megvilágítja Raffaello összes alkotói korszakát: a korai umbriai korszaktól (1504-ig), a firenzei éveken át (kb. 1504-1508) a római korszakig (kb. 1508-1520).

2017.09.29.-2018.01.07.

Bruegel. A világ rajzokban

Az idősebb Pieter Bruegel (1525/1530 körül - 1569) rajzai és metszetei az Albertina állományának legértékesebb műalkotásai közé tartoznak. Ezekből a művekből kiindulva a BruegelA világ rajzokban című tárlat, 90 alkotáson keresztül bemutatja a művész rajzművészeti és nyomtatott grafikai munkásságának teljes spektrumát. A kiállítás megvilágítja Bruegel művészetének eredeteit is, amikor szembeállítja munkáit olyan nagy elődök jelentős műveivel, mint Hieronymus Bosch vagy Albrecht Dürer. A kiállítás ezenkívül megvilágítja Bruegel jelentőségét a paraszti életképek ábrázolása, a tájábrázolás művészetének megújítása, valamint a társadalomkritikus szatíra terén is.

Id. Pieter Bruegel olyan komplex képi világot alkotott, amely megragadja egy korszak politikai, társadalmi és vallási átalakulásait a spanyol fennhatóság elleni németalföldi szabadságharc előestéjén. Humorosan és népközelien, éleslátással és kritikusan elmélkedik a társadalmi állapotokról. Bruegel rajzait már életében nagyra értékelték. Számos rajza szolgált rézmetszetek alapjául, és vált így széles körben ismertté.

2017.09.08.-12.03.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play