Egy bécsi lány Elvis és Hollywood bűvkörében

2017. augusztus 18.

print Eurocomm-PR

Egy bécsi lány Elvis és Hollywood bűvkörében

Elvis él - de legalábbis megelevenedik Bécsben a Jüdisches Museum Wien aktuális kiállításán. A „Trude & Elvis. Bécs – Memphis – Hollywood” egy egészen egyedülálló magángyűjteményen keresztül mutatja be az 50-es évek Hollywoodját és a Királyt.A 40 éve elhunyt Elvis Presleynek nem akármilyen kötődése volt a császárvároshoz: magántitkárnője és bizalmasa egy Bécsből emigrált zsidó lány, Trude Forsher volt. A lány 18 évesen, 1938-ban hagyta el Ausztriát, és Londonon keresztül nem csak magát, de családját is Amerikába menekítette.

Hollywood és a showbiznisz csillogása teljesen elbűvölte. Szerencsés kapcsolatai folytán – távoli rokonságban állt az Elvis dalait jegyző zeneszerzők kiadójának, a Hill and Range Songsnak a tulajdonosaival – az 50-es években megcsípte azt az állást, amiről Amerika-szerte minden nő álmodott: Elvis személyi asszisztense lett. Trude hagyatéka 2.500 mappányi írásos dokumentum mellett rengeteg emléktárgyat és relikviát tartalmaz ebből a korszakból, amelyeknek egy részét fia, James bocsátotta a Bécsi Zsidó Múzeum (Jüdisches Museum Wien) rendelkezésére. Trude a Király halála után is a szórakoztatóiparban maradt, Adolph Zukor, a legendás magyar származású hollywoodi producer unokájával közös televíziós produkciós irodát alapított. Ekkoriban egy nő a produkciós szakmában fehér hollónak számított Hollywoodban. Nyugdíjba vonulása után szociálpolitikai szerepet vállalt, számos kitüntetést és díjat kapott az egyedülálló anyákért végzett munkájáért.

A kiállítás ennek az erős és ambíciózus asszonynak a történetén keresztül mesél az 50-es évek férfiak által dominált Hollywoodjáról, és persze Elvisről, a közeli munkatársról és ikonról.

A „Trude & Elvis. Bécs – Memphis – Hollywood” című kiállítás még 2017. november 12-ig várja a látogatókat Bécs belvárosában, a Dorotheergasse 11. szám alatt vasárnaptól péntekig, reggel tíz és este hat óra között.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play