A CEU bécsi kampusza híres szecessziós épületekbe költözik

2020. április 1.

print Hetedhétország.hu

A CEU bécsi kampusza híres szecessziós épületekbe költözik

A Közép-Európai Egyetem állandó kampusza a híres bécsi építész, Otto Wagner keze nyomát viselő Steinhof városrészben lesz. Az Otto Wagner Areal több épületet is magában foglal, többek között egy kórházat, villákat és pavilonokat.





A CEU 2019 óta van jelen Bécsben, eddig azonban csak ideiglenes kampusza volt. Steinhofban a teljes rendelkezésre álló terület egyharmadán  - ez 35.000 négyzetméter – maga a kampusz kerül kialakításra, egy másik harmadon pedig kollégium lesz. A fennmaradó részt főleg kutatási célokra szánják.

A költözésről az egyetemi bizottság és a bécsi városvezetés június végéig írja alá a szükséges dokumentumokat.

Michael Ludwig, Bécs polgármestere üdvözölte a döntést, mint elmondta, ezekben a nehéz időkben méginkább szükség van ilyen jövőbe mutató lépésekre. „A CEU egy világhírű és patinás intézmény. Bécs nemcsak okos, tehetséges és szorgalmas diákokat fog adni az egyetemnek, de az Otto Wagner Areal kampusszá alakításával egy ideális helyszínt is az egyetemi oktatáshoz. Mindent megteszünk, hogy a végső egyeztetések mielőbb megvalósulhassanak” – mondta.

A CEU vezetése „történelmi döntésnek” nevezte a megállapodást. Az egyetemi bizottság elnöke, Leon Botstein szerint „az Otto Wagner Areal egy fantasztikus helyszín, ami történelmileg és kulturálisan is nagy jelentőséggel bír Bécs számára. Biztos vagyok benne, hogy megfelelő otthona lesz a kutatás, oktatás, kultúra és művészetek nemzetközi központjának.” Michael Ignatieff egyetemi rektor hozzátette még, együttműködnek a helyi közösségekkel a munkálatok során és továbbra is biztosítani fogják, hogy a terület mindenki számára látogatható legyen.

A kampusz Steinhofban, Bécs 14. kerületében a Pszichiátriai Klinika területén lesz, ahol 144 hektáron 61 pavilon áll. A dombra épült kórház kora legnagyobb és legmodernebb pszichiátriai szanatóriuma volt.

A domb legmagasabb pontján, a tengerszint felett 310 méteren magasodik a szintén Otto Wagner által tervezett híres szecessziós Szent Lipót templom, amelyet Ferenc József császár avatott fel 1907-ben. A domború aranylapocskákból álló kupola, a külső, díszítő szobrok, a szegecsek a falakon kívül, belül, az üvegmozaik ablakok, a nyitott, kör alakú oltár mind a szecesszió jegyeit viselik, és a templom nemcsak Bécsben egyedülálló, hanem az egész világon nincs hozzá fogható.

Otto Wagner (1841-1918) a modern építészet úttörője több épületet is tervezett Bécsben. Otto Wagner építőművész alkotásai, mint például a bécsi városi vasút (Stadtbahn) állomásai, a posta-takarékpénztár épülete és a steinhofi templom a modern bécsi nagyvárosi arculat megteremtésének mérföldkövei. Számos külföldi épülete mellett a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát is ő tervezte.

(Címlapfotó: Otto Wagner Kórház © Schaub-Walzer / PID)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play