Még a brüsszeli világkiállításon is bemutatták az év magyar kilátóját

2020. október 20.

print MTI

Még a brüsszeli világkiállításon is bemutatták az év magyar kilátóját

A balatonboglári Xantus János Gömbkilátó nyerte meg az először meghirdetett év kilátója szavazást.





Az 1950-es években készített kilátó 3901 szavazattal nyerte el a címet. Az év kilátója pályázatot idén első alkalommal hirdette meg a Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ. A verseny célja, hogy minél többen ismerjék meg és látogassák Magyarország kilátóit, ezzel együtt népszerűbbé váljon a természetjárás és az aktív életmód.

A pályázatra 177 nevezés érkezett, amelyek közül az Aktív Magyarország szakmai zsűrije választotta ki a tíz döntős kilátót. A döntőbe olyan kilátók kerülhettek, amelyek az elmúlt 10 évben épültek, vagy jelentősebb felújításon estek át. A kiválasztott 10 kilátóra október 7 és 16. között az Aktív Magyarország közösségi oldalán lehetett szavazni.

A közösségi oldalon több mint tizenhatezer szavazat érkezett a tíz kilátóra. Két kilátó - a Zengő-kilátó és a Xantus János Gömbkilátó - fej-fej mellett haladt a szavazás alatt, amelyet végül a balatonboglári épület nyert meg 3901 vokssal.

A Gömbkilátót az 1950-es évek elején a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból, bemutatták a brüsszeli világkiállításon, később a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett.

A kilátó az 1960-as évek végén kapta meg végleges helyét a vulkanikus eredetű Várdob csúcsán. A gömb 165 méter magasságban áll, 15 méter átmérőjű és 240 háromszöglemez alkotja. Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami az északi partról is könnyen felfedezhető.

Érdekessége, hogy erős szélben akár több métert is kilenghet, de rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát. A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátóból káprázatos panoráma nyílik a Balatonra.

(Címlapfotó: Balaton Piknik a balatonboglári Gömbkilátónál (c) MTI/Varga György)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play