» Franciaország

» Franciaország » Grand Est » Lotaringia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A német, illetve a luxemburgi határ közelében található, a Moselle folyó partján elterülő Metz fő látnivalója impozáns középkori óvárosa.


A párizsi Pompidou Központ fiókmúzeuma

A metz-i Pompidou Központ nem emlékeztet a franciaországi vidéki klasszikus képzőművészeti múzeumokra: a nagyszabású párizsi anyamúzeum különlegességét próbálja meg túlszárnyalni.

A Párizsból alig másfél órás vonatozás után érkező látogatók a pályaudvarról függőhídon közelíthetik meg a központ előtti lejtős teret, amely formájában és területében megegyezik a párizsi
Beaubourg-térrel. 

A tájból messziről kitűnő különleges építményt - amely a hagyományos kínai kalap formáját idézi - a japán sztárépítész, Ban Sigeru és a francia Jean de Gastines tervezte. A Le Monde című napilap által csak a Hupikék törpikék házikójának nevezett központ jelképe az újszerű, innovatív technikával készült hatalmas fehér tetőzet: a tölgyfadeszkából kialakított sátorformát üvegszállal erősített teflon borítja, amely egyrészt öntisztító, másrészt míg nappal visszaveri a fénysugarakat, éjjel az áttetsző felület látványosan világító megjelenést kölcsönöz az egész épületnek.


Mivel nincs saját gyűjteménye, a metz-i Pompidou Központ nem múzeumként működik, hanem olyan művészeti centrumként, amely minden művészet előtt nyitva áll. A lehetőségei azonban szinte végtelenek, ugyanis a párizsi anyamúzeum 65 ezres gyűjteményéből - amely Franciaország egyik legnagyobb kortárs képzőművészeti kollekciója - válogathat kiállításaihoz.

A 77 méter magas múzeum alapterülete 10 700 négyzetméter. A teljes alapterület felét, 5 ezer négyzetmétert foglal el az épületben a kiállítórész. Ez pontosan akkora, mint a Párizsban csak Beaubourg-nak becézett Pompidou Központ kiállítótere: ilyen naggyal Franciaországban egyetlen vidéki múzeum sem rendelkezik. A fennmaradó területen színházterem, koncertek és előadások befogadására alkalmas auditórium, gyerekfoglalkoztató műhelyek, könyvesbolt és étterem osztozkodik.

A földszinti kiállítótér különlegessége a 25 méteres belmagasság, amely óriási méretű művek kiállítására is alkalmas. Az emeletek minden szintje egy-egy 80 méter hosszú folyosót formáz, amelyeket egymáshoz 45 fokban elfordítva terveztek meg. Az ezer négyzetméter alapterületű galériák végén a 20 méter széles panorámaablakok a város nevezetességeire, köztük a gótikus katedrálisra néznek. A természetes fénnyel megvilágított kortárs művek így sajátos környezetbe kerülnek, voltaképpen Metz történelmi épületei közé.

Óváros

Jacques Francois Blondel francia építész nevéhez fűződik 1764-76 között Metz belvárosának és városházának, parlamentjének, püspöki palotájának, valamint a dóm kapujának és sekrestyéjének díszítése.

Katedrális

 

A katedrális 42 m-es magasságával Franciaország harmadik legmagasabb székesegyháza. A 1500 m² alapterületű épületben található Franciaországban a legtöbb ólomkristály üvegezésű ablak, amelyek némelyike Marc Chagall keze munkáját dicséri. Ennek köszönhetően a művész megkapta az „Isten lámpása” ragadványnevet. Tartomány:Grand Est
Cím:Metz
GPS: 49° 7′ 10.90704″, 6° 10′ 34.87872″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward