» Franciaország

» Franciaország » Grand Est » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nancy a barokk várostervezés mintapéldája.


Franciaország északkeleti részén, Lotaringiában a Meurthe folyó partján szunnyadt Nancy kis városa. 

Nancy Meurthe-et-Moselle megye székhelye, Lotaringia régióban. 108,500 lakóját Nancéins-nek hívják.

A Place Stanislas-t I. Szaniszló lengyel királyról nevezték el, és ez a Place de la Carriere-rel és a Place d'Alliance-szal együtt 1983 óta az UNESCO világörökség része.

A hercegi palota Lorraine grófjainak volt a rezidenciája, mivel Nancy volt Lotaringia régió székhelye. A gótikus és reneszánsz stílus jellegzetességei is megjelennek a ma már múzeummá alakított épületen.

A város legrégebbi épülete a La Craffe, mely a 14. században épült. Régen börtön volt, ma zeneiskola.

Mint mindenhol máshol, Nancyban is az Art Nouveau stílus uralkodott a 20. században. A természet ihlette mozgalom 250 épületet hagyott a városban, például a Majorelle villát és a Brasserie Excelsior-t. A Majorelle villa a bútortervező Louis Majorelle számára készült, aki az Art Nuoveau stílusban alkotó művészeket csoportosító Nancy-iskola egyik meghatározó alakja volt. Az épület 1902-ben, Henry Sauvage építész tervei alapján készült és art nuoveau-s építészet kezdetét jelentette az északkelet-franciaországi városban. A Villa Majorelle a nancy-i Art Nuoveau megismerésének izgalmas kiindulópontja. A látogatók a közel száz eredeti bútoron kívül festmények, a múzeumból származó műtárgyak és a szöveges ismertetők segítségével fedezhetik fel a nancyi Art Nuoveau világát.

Nancy "Central Parkja", a Park de La Pepiniere a város szívében 21 hektáron húzódik. Játszóterek, sportpályák, állatkert, mini-golf pálya, rózsakert és bábszínház is található belül.

A város focicsapata az AS Nacy-Lorraine, a Ligue 2-ben játszik. A Lorraine Rally is átmegy a városon.

Specialitásai a macaron, a lorraine pate pástétom, quiche lorraine, a mirabelle szilva és a bergamot narancs.

Macarons des Sœurs

Macarons des Sœurs nem tartalmaz ganache-t, egyenletes halványbarna, finoman repedezett a teteje és pirított mandula íze van.

Az eredeti Macarons des Sœurs-t két 18. századi apáca, Marguerite Gaillot és Marie Morlot készítette, akik egy apátságban éltek Nancy szívében. Lehetséges, hogy az egyik apáca a testvéri közösséghez való csatlakozáskor magával vitte a recept valamilyen formáját, majd tökéletesítette. 1792-ben a vallási gyülekezeteket felszámoló rendelet következtében kiutasították őket az apátságból. Az apácák elmenekültek, és egy helyi orvoshoz menekültek, és macaronjaik elkészítésével és eladásával tartották fenn magukat.

Azóta a Macarons des Sœurs-t megszakítás nélkül árulják a városban. Amikor Marguerite meghalt, Marie átadta a titkot unokahúgának, és a vállalkozás további három generáción át a családban maradt. Az üzlet 1935-ben az Aptel család tulajdonába került, és a helyiségek az eredeti cukrászda helyéről a mai helyre költöztek. Jean-Marie Genot 1991-ben vásárolta meg az üzletet, majd 2000-ben fiának, Nicolasnak adta át a macaron titkát.

A recept soha nem változott a feltalálásuk óta eltelt 230 év alatt, és csak a Maison des Sœurs Macarons következő cukrászának adták át . "A receptet és a titkot szóban adják át, soha nem írták le, és szerződésben mindkét fél megesküszik, hogy soha nem tanítja meg senki másnak az elkészítést" - magyarázta Genot. "A macaront egyedül a cukrászda tulajdonosa készíti, egyedül, távol a kíváncsi szemektől."Tartomány:Grand Est
Cím:Nancy
GPS: 48° 41′ 37.40028″, 6° 11′ 0.27492″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward