» Olaszország

» Olaszország » Liguria » Ligúr tengerpart


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Savona Liguria régióban található, a Földközi-tenger partján. Egykori lakosai között volt Kolumbusz Kristóf is.

Savona Olaszország egyik legnagyobb fémipari városa. 40 kilométerre fekszik Genovától és 150-re Nizzától a Ligur-tenger és a Ligur-Alpok közt.

A ligur törzsek népesítették be a területet, Rómáé csak i.e 180 körül lett, a pun háború után, mikor Savona Karthágó szövetségese volt. Ekkor hívták Savo Oppidum Alpinum-nak. A Nyugat-Római Birodalom bukása után a lombardok foglalták el 641-ben egy rövid keleti gót, majd bizánci uralom után. Később a Karoling Birodalom, majd a Monferrato (981) és a Del Vasto (1084) őrgrófságé lett.

Ezután a szaracénok foglalták el, de a 11. századra önálló város lett, szövetkezve a császárral. A 13-16. században fontos vallási központ volt, hiszen ferences és domonkos kolostorok is működtek itt. 1528-ban Genova véglegesen elfoglalta, és lerombolták a felsővárost és a kikötőt. 1800 tavaszán az osztrákok csatáztak itt a britekkel. 10 évvel később Savonát a Szardíniai királysághoz csatolták, de hamarosan az egységes Olaszország része lett.

Savona egyik legünnepeltebb lakosa Kolumbusz Kristóf volt, ezért számos ház kötődik hozzá. A leghíresebb a Kolumbusz háza, a Savona dombok közt, mely az apja Domenico Colombo tulajdona volt, ahol maga a felfedező született meg 1451-ben vagy 52-ben 4 testvérével együtt.

Az 1542-es Priamar erődöt a genovaiak építették miután elfoglalták Savonát. A katedrális mauzóleumát IV. Sixtus pápa építette szüleinek, Leonardo della Roverének és Luchina Monleonénak. A della Rovere család két pápát is adott a világnak, ezért a város nagy tiszteletben tartja őket, számos műemlék kötődik hozzájuk, leghíresebb és legnagyobb a Palazzo della Rovere. Három középkori torony is áll a városban, amik átvészelték a genovai háborút: A Campanassa, a Torre della Quarda a Corsi és a Riario.

A város híres lakosai közt volt IV. Sixtus pápa, II. Gyula pápa, Renata Scotto operaénekesek, Paolo Boselli és Sandro Pertini miniszterelnökök, Daniela Poggi színész, Enrico Cucchi, Christian Panucci, Michele Marcolini, Renato Dossena, Luis Fernando Centi és Stephan El Shaarawy focisták és Annalisa Scaronne énekes.

Karnevált természetesen itt is tartanak. A karácsony előtt utolsó vasárnap rendezik a Confuocot, mely egy hatalmas máglyagyújtás a Sisto IV téren. Kétévente Szent Péntek felvonulást tartanak, illetve minden márciusban védőszentjüknek is van ünnepük.

Helyi étel például a pansotti (ravioli) dió szósszal, a maccheroni leves, a torta pasqualina (quiche articsókával, ricotta sajttal, tojással és parmezánnal), a kandírozott narancs, a capponada della Riviera di Ponente (tengerigyümölcs saláta bébipolippal, garnélarákkal, lepényhallal és sózott ajókával) s a turtellassu (lapos kenyér búzalisztből).
Híres bor a Riviera Ligure di Ponente (fehér, főbb variációi a Vermentino és a Pigato).

Tartomány:Liguria
Cím:Savona
GPS: 44° 20′ 33.17856″, 8° 25′ 45.80076″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó