» Olaszország

» Olaszország » Liguria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Savona Liguria régióban található, a Földközi-tenger partján. Egykori lakosai között volt Kolumbusz Kristóf is.


Savona Olaszország egyik legnagyobb fémipari városa. 40 kilométerre fekszik Genovától és 150-re Nizzától a Ligur-tenger és a Ligur-Alpok közt.

Savona jó kiindulópont a nyugati Riviéra felfedezéséhez, olyan festői városokkal, mint Alassio, gyönyörű strandokkal és lenyűgöző barlangokkal, mint például a Grotte di Toirano. 

A ligur törzsek népesítették be a területet, Rómáé csak i.e 180 körül lett, a pun háború után, mikor Savona Karthágó szövetségese volt. Ekkor hívták Savo Oppidum Alpinum-nak. A Nyugat-Római Birodalom bukása után a lombardok foglalták el 641-ben egy rövid keleti gót, majd bizánci uralom után. Később a Karoling Birodalom, majd a Monferrato (981) és a Del Vasto (1084) őrgrófságé lett.

Ezután a szaracénok foglalták el, de a 11. századra önálló város lett, szövetkezve a császárral. A 13-16. században fontos vallási központ volt, hiszen ferences és domonkos kolostorok is működtek itt. 1528-ban Genova véglegesen elfoglalta, és lerombolták a felsővárost és a kikötőt. 1800 tavaszán az osztrákok csatáztak itt a britekkel. 10 évvel később Savonát a Szardíniai királysághoz csatolták, de hamarosan az egységes Olaszország része lett.

A város történelemben gazdag, érdekes látnivalókkal rendelkezik, mint például a Torre Leon Pancaldo, a város jelképe, egy csodálatos középkori erődítmény, amely a kikötő közelében található.

Savona egyik legünnepeltebb lakosa Kolumbusz Kristóf volt, ezért számos ház kötődik hozzá. A leghíresebb Kolumbusz szülőháza, a Savona dombok közt, mely az apja Domenico Colombo tulajdona volt, ahol maga a felfedező született meg 1451-ben vagy 1452-ben 4 testvérével együtt.

Az 1542-es Priamar erődöt a genovaiak építették miután elfoglalták Savonát. Nemcsak történelmi jelentősége miatt érdemes ellátogatni ide, hanem a tengerre és a városra nyíló nagyszerű kilátás miatt is. Az épületben kapott helyet a Régészeti Múzeum, illetve a Museo Sandro Pertini e Renata Cuneo múzeum is. Az utóbbi egy festményekből és szobrokból álló gyűjtemény, amiben olyan 20. századi művészek alkotásaival találkozhatunk, mint Giorgio de Chirico, Joan Mirò vagy Giorgio Morandi. Az erődben található az olasz politikus Giuseppe Mazzini börtöncellája is, aki a 19. században jelentős szerepet töltött be az államokra széttagolt ország egyesítésében.

A katedrális mauzóleumát IV. Sixtus pápa építette szüleinek, Leonardo della Roverének és Luchina Monleonénak. A della Rovere család két pápát is adott a világnak, ezért a város nagy tiszteletben tartja őket, számos műemlék kötődik hozzájuk, leghíresebb és legnagyobb a Palazzo della Rovere. Három középkori torony is áll a városban, amik átvészelték a genovai háborút: a Campanassa, a Torre della Quarda a Corsi és a Riario.

Az óvárostól néhány sarokra van a háborús elesetteknek állított emlékmű, a Monumento dei Caduti. Minden nap, este hat órakor, amikor a harangja megcsendül, a város leáll egy percre. Az autósok, a gyalogosok, ott ahol vannak, megállnak, és hallgatják, ahogy a harang 21-szer cseng. Az olasz ábécé minden betűjére csilingel egyet, az elhunytak nevének kezdőbetűjére emlékeztetve. 

A kikötőben található a All About Apple Museum, ahol az 1976-tól napjainkig készült összes Apple termék eredetijét vagy prototípusát megnézhetjük. 
A város híres lakosai közt volt IV. Sixtus pápa, II. Gyula pápa, Renata Scotto operaénekesek, Paolo Boselli és Sandro Pertini miniszterelnökök.

Karnevált természetesen itt is tartanak. A karácsony előtt utolsó vasárnap rendezik a Confuocot, amely egy hatalmas máglyagyújtás a Sisto IV téren. Kétévente Szent Péntek felvonulást tartanak, illetve minden márciusban védőszentjüknek is van ünnepük.

Savona a chinotto városa. A chinotto, vagy mirtuszlevelű törpenarancs, egy mandarinhoz hasonló, de annál keserűbb, zöld színű gyümölcs, amit egy 16. századi hajós importált Kínából. A 19. századra a savonai kandírozott narancs Európa-szerte ismert volt. A téli fagyok és az időigényes munkafolyamat következtében felhagytak a gyártásával és a növény termesztésével. Az elmúlt években azonban a Slow Food alapítvány védelmébe vette a chinotto termesztését és a belőle készült termékek gyártását. Azóta a chinotto Savona jellemző szuvenírévé vált: kapható kandírozott formában, vagy lekvárként, macaronba sütve, likőrben, sőt, még szappant és parfümöt is készítenek belőle. 

Helyi étel például a pansotti (ravioli) dió szósszal, a maccheroni leves, a torta pasqualina (quiche articsókával, ricotta sajttal, tojással és parmezánnal), a kandírozott narancs, a capponada della Riviera di Ponente (tengerigyümölcs saláta bébipolippal, garnélarákkal, lepényhallal és sózott ajókával) s a turtellassu (lapos kenyér búzalisztből).

Híres bor a Riviera Ligure di Ponente fehérbor, főbb variációi a Vermentino és a Pigato.Tartomány:Liguria
Cím:Savona
GPS: 44° 20′ 33.17856″, 8° 25′ 45.80076″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward