» Magyarország

» Magyarország » Hajdú-Bihar » Debrecen

Debrecen látnivalói, kirándulóhelyei


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A keleti határ közelében található Debrecen, Magyarország második legnagyobb városa.


A többnyire autósforgalomtól mentes, könnyedén bejárható városközpontot egy rövid, kellemes sétával felfedezhető. Ennek során megcsodálható a híres magyar festőművész, Munkácsy Mihály oltárképtrilógiáját a Déri Múzeumban, élvezhető a Református Nagytemplom tetejéről nyíló kilátás, és megtekinthető modern kortársművészet a MODEM-központban. Bárok és vendéglők sorakoznak a Piac utca és a Hal köz mentén, a Nagyerdőben pedig vár a kikapcsolódás: ott az állatkert, az Aquaticum Spa és az Agóra Tudományos Élményközpont.

LÁTNIVALÓK

Refromátus Nagytemplom

A Református Nagytemplom a város emblematikus épülete, az ország legnagyobb református temploma, Debrecen szimbóluma. Érdemes belesni a templomtérbe, de a teljeskörű élményért menjünk fel lifttel vagy a régi falépcsőn a padlástérbe, hogy megcsodálhassuk a kupolák látványát, valamint a legszebb belvárosi látképet, amely a két tornyot összekötő panorámajárdáról tárul elénk!

Debreceni Református Kollégium

A Debreceni Református Kollégium évszázados falai között magunkba szippanthatjuk a város történelmét. Ült a padjaiban Csokonai, Kazinczy, Fazekas Mihály, Arany, Ady, Móricz, Szabó Lőrinc, Sarkadi Imre, de ide járt a Tisza család és Horthy Miklós is. Kétszer is otthont adott második fővárosként országgyűlésnek, oratóriumában trónfosztották a Habsburgokat és üzentek hadat a náci Németországnak. Díszkönyvtára mint a dublini Trinity-é, Csokonai-szobájában pedig pipáján kívül fuvolái is megtekinthetőek.

Déri Múzeum

A Déri Múzeum nem egy klasszikus várostörténeti kiállítást, hanem valódi időutazást ígér misztikus csillagos égbolt alatt. Régészettörténeti kiállítás is látogatható valódi, CT-n elemzett múmiákkal, és szamurájrelikviákkal a japán gyűjteményből. De megtekinthető itt a méltán nagyhírű Munkácsy-trilógia is.

2005 óta látható együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota.

MODEM

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ a kortárs képzőművészeti bemutatóterek hazai fellegvára, a magyar és nemzetközi modern művészet egyik legfontosabb magyarországi intézménye. Az állandó gyűjtemény az egyik legjelentősebb modern magyar kollekció, amit mindig kiegészít egy nagyon aktuális, nagyon merész időszaki tárlat a legmenőbb honi és világsztár képzőművészekkel.

Arany Egyszarvú patika

A patika berendezése az egyik legszebb és legértékesebb hazai gyógyszertári gyűjtemény. Egyes edényekben még mindig megtalálhatók a régi gyógyszerek maradványai.

Debreceni Irodalom Háza

Ady Endre pályája elején néhány évet Debrecenben töltött. Ott lett joghallgatóból újságíró, és kezdett első verseskötete, a Versek kiadásán dolgozni, ami 1899-ben meg is jelent Debrecenben.

A fiatal költő ez idő tájt kapott levelet a Debreceni Hírlap szerkesztőségébe Kíváncsi jeligére, amelyben valaki afelől érdeklődött, vajon miért olyan bús a költészete. E kérdéssel vette kezdetét egy levelezés, s egy különös szerelem a költő, és egy olyan leány között, akinek személye sokáig még az irodalomtörténészek számára is talány volt.

Zsuzsi Erdei Vasút

Debrecen és Hármashegyalja között közlekedik az ország legrégebben működő erdei vasútja, amelyet 138 évvel ezelőtt nyitottak meg. Csaknem nyolcszázmillió forintból korszerűsítettek mozdonyokat, vagonokat, vasúti pályaszakasz egy részét és kiszolgálóépületeket.

Debreceni Kolbász

A debreceni kolbász tipikus vásári étel volt, manapság nevesített hungarikum, alapanyag szerint 100 százalék marhahúsból, vagy 30 százalék marha és 70 százalék hússertés vagy mangalica húsból készülhet. Az összetevőket darálni tilos, csak késsel vághatók. A fűszerezés egyedi, a pontos összetétel rendszerint titkos, a füstölése enyhe. Van, aki a sütésre esküszik, mert így lesz kívül ropogós, belül márványos, vajpuha. Tálalni tormával, szaftját tunkolni félbarna kenyérrel érdemes.

Egyetlen belépőjeggyel látogathatók Debrecen református emlékei 

Debrecen a reformáció városa címmel alakított ki új belépőjegy-konstrukciót négy templom és a Debreceni Református Kollégium Múzeuma. Ezzel együtt 2024. április 18-án indul az a kincskereső és városfelfedező játék, amely online és offline módon is lehetőséget ad a helyszínek mélyebb megismerésére.

A közös belépőjegy vásárlástól számítva 48 órán belül használható fel a Debreceni Református Kollégium Múzeumában, a Kistemplomban (Csonkatemplomban), a Nagytemplomban a Kossuth utcai Verestemplomban és a Debreceni Református Egyetemi Templomban.

A Debrecen a reformáció városa belépőjegyeket – amelyek belépésre jogosítanak mind az öt helyszínre – három helyszínen lehet megvásárolni 2024. április 18-tól: a Debreceni Református Kollégium Múzeumában, a Debreceni Református Nagytemplomban és a Debreceni Református Kistemplomban.

A teljes árú belépő 3900, a diák és nyugdíjas belépő pedig 2200 forintba kerül.Tartomány:Hajdú-Bihar
Település:Debrecen
GPS: 47° 31′ 53.0364″, 21° 37′ 33.52152″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward