3000 m magasban impozáns műalkotás figyelmeztet a klímaváltozás veszélyeire

2020. november 10.

print Hetedhétország.hu

3000 m magasban impozáns műalkotás figyelmeztet a klímaváltozás veszélyeire

Egy dél-tiroli gleccseren a kortárs művészet szupersztrárjának műve a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet.

Olafur Eliasson izlandi származású dán művész a kortárs művészet szupersztárja, fő témája az ember és a természet kapcsolata. Októberben, Dél-Tirolban egy újabb projektjét adták át, amely arra hívja fel a látogatók figyelmét, hogy tágabb "bolygó- és glaciális perspektívákból" lássák az ember által előidézett éghajlatváltozást.

undefined

Olafur Eliasson (c) Martin Rattini

A projekt helyszíne Schnalstalban a Hochjochferner-gleccser, amelyet közvetlenül fenyegeti a klímaváltozás.

1850 óta az alpesi gleccserek felületük 40%-át és térfogatuk felét vesztették el globális felmelegedés következtében. Az Alpokban a hőmérséklet az elmúlt évszázadban két Celsius-fokkal, míg a globális hőmérséklet csak egy fokkal emelkedett.

A Hochjochferner-gleccseren, 3000 méterrel a tengerszint felett található Jeges perspektíváink (Our glacial perspectives) c. installáció arra inspirálja a látogatókat, hogy a "bolygók és a jég perspektívájából" szemléljék a klímaváltozást, miközben nyomon követhetik a nap mozgását is.

undefined

(c) Studio Olafur Eliasson

Az installációt úgy tervezték, hogy hasonlítson egy armilláris gömb túlméretezett, bejárható változatához - az univerzumnak az ókorig visszanyúló modelljéhez, amelyben az egymással összekapcsolódó sárgaréz gyűrűk egy földgömbbe úgy vannak elrendezve, hogy ábrázolják a különböző égitestek mozgását a Föld körül.

A látogatók belépve az installációba az acélgyűrűkből megalkotott égbolt-modell közepére állnak. Ha tekintetüket a gyűrűkre összpontosítják, a nap látszólagos útját követik az égen. A gyűrűk egyenlő időintervallumokra osztják az évet: a felső gyűrű a nap útját követi a nyári napfordulóig; a középső a napéjegyenlőséget követi; és az alsó gyűrű követi a téli napfordulót.

undefined

(c)Studio Olafur Eliasson

Az éggömb-modellhez a látogató a gleccser szaggatott gerincén juthat el egy 410 méteres útvonalon, amelynek kilenc fémkapuja a Föld történetén vezet végig. Az öt fehér színű kapu a földtörténet öt jégkorszakát reprezentálja, a közöttük elhelyezett négy fekete fémkapu pedig a közöttük eltelt időt. Az elhelyezkedésük távolsága nagyjából megfelel a különböző jégkorszakok tényleges időtartamának.

Az installáció a látogatók számára ritka esélyt ad arra, hogy a világegyetem tágabb kontextusában mérlegelje a bolygót és az emberiség cselekedeteit.

Olafur Eliasson, nemzetközileg elismert kivételes művész. Nagyméretű szobrairól és különböző természeti elemeket (fény, víz, hőmérséklet) alkalmazó installációiról híres. Eliasson már régóta foglalkozik munkáiban a klímaváltozással.

(Nyitókép: David Orru)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play