A Marmolada gleccser 15 év múlva el fog tünni

2020. szeptember 3.

print Hetedhétország.hu

A Marmolada gleccser 15 év múlva el fog tünni

A Marmolada-gleccser térfogatának több mint 80 százalékát veszítette el az elmúlt 70 évben.

Dél-Tirol-ban, Trentino és Veneto határán, a Dolomitokban található Marmolada-gleccsernek csak 15 éve van hátra. 

A padovai egyetem glaciológusai szerint a gleccser az elmúlt 70 évben a térfogatának 80 százalékát vesztette el, az 1954-es 95 millió köbméterről 2020-ra 14 millió köbméterre csökkent. Az előrejelzések szerint a gleccser 2035-ben eltűnhet.

A gleccser 2700 és 3300 méter közötti magasságban terül el. Az olvadás oka az elmúlt évek magasabb hőmérséklete. Bizonyos pontokon a gleccser csak két méter vastag, ami azt jelenti, hogy nyáron különösen gyorsan olvad. A gleccser területe az 1999-es 500 hektárról 2018-ra 123 hektárra zsugorodott - jelentette Mauro Varotto, a padovai egyetem professzora.

2000 nyarán szokatlanul meleg időjárás hatására úgy megolvadt a Marmolada-gleccser, hogy egy első világháborús katona földi maradványai kerültek elő a jégfolyam alól.

A körzetben tapasztalt kivételesen magas hőmérséklet, plusz 10 Celsius fok hatására részben megolvadt a gleccser azon a helyen, ahol a osztrák-magyar katonák 1915-ben a "jégvárosnak" nevezett erődítményt építették. Olaszország és az Osztrák-Magyar Monarchia akkori határvonala egészen 1918-ig volt harci övezet.

A történelem megszállottjai és a háborús emlékek megrögzött gyűjtői gyakran keresik fel a Dolomitokat, hogy felkutassák az egykori harcok nyomait. A rendőrség időről időre újra figyelmezteti őket, hogy nyolcvan év múltán is veszélyes robbanó szerkezetek kerülhetnek elő a jég alól.

Marmolada a Dolomitok legmagasabb csúcsa, a legmagasabb pontja, a Punta Penia (3342 m). A "Dolomitok királynőjének" is nevezik. A Dolomitok egyetlen hegye, amely gleccserrel rendelkezik.

Itt található a világ legmagasabban fekvő múzeuma, a Marmolada Grande Guerra, amelyet az első világháborúnak szenteltek, a Marmolada csúcsán tekinthető meg.

(Címlapfotó: Marmolada-gleccser (c) pixabay)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play