Természetismereti látogatóközpont és tanösvény létesül a Mecsekben

2020. december 2.

print MTI

Természetismereti látogatóközpont és tanösvény létesül a Mecsekben

Az Európai Unió támogatásával Pécsen, a Mecsextrém erdei kalandpark közelében épülő Mecsek Discovery Center tematikus kiállítása játékos és innovatív módon ötvözi majd a helytörténeti, természetismereti és természetvédelmi érdekességeket.





Két éven belül természetismereti látogatóközpont létesül a Mecsekben egy magyar-horvát határon átnyúló együttműködési program INTERREG pályázatának támogatásával.

Az EAGLE névre keresztelt, idén novemberben kezdődő és két éven át zajló horvát-magyar turisztikai projekt keretében infrastrukturális fejlesztések, turisztikai és ismeretterjesztő szolgáltatások valósulnak meg a Dráva folyó két oldalán, Horvátország északkeleti és hazánk délnyugati részén.

A program keretében Pécsen az Árpádtetőn a Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságában működő Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola helyén egy új természetismereti látogatóközpontot hoznak létre. A Mecsek Discovery Center mintegy ötszáz négyzetméteren, két szinten várja majd a látogatókat, a komplexum tematikus kiállítása játékos és innovatív módon ötvözi majd a helytörténeti, természetismereti és természetvédelmi érdekességeket.

Szintén a projekt része a már meglévő Mókus tanösvény fejlesztése, a középhegységek madárvilágát bemutató új tartalom kidolgozása és a tanösvény digitális alapokra helyezése.

A természetismereti szolgáltatások a látogatócsoportok mellett családok, turisták számára is elérhetővé válnak, az évente több tízezer vendéget vonzó közeli kalandpark, a Mecsextrém pedig egész napos programkínálatot tesz lehetővé.

A közös fejlesztések kiterjednek a horvát és a magyar végpontok összekötésére a virtuális térben: például VR-szemüvegek segítségével a fizikai távolságtól függetlenül 3D-ben is megnézhetik majd a látogatók a határon túli látnivalókat. Az együttműködés részeként Horvátországban egyebek mellett új kilátó épül, valamint egy tájház és egy borospince rekonstrukciójára is sor kerül.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, 1,7 millió euró költségvetésű projekt emellett természetismereti és túravezetői képzéseket, kerékpáros és madármegfigyelő rendezvényeket és egy többnyelvű mobilalkalmazást is magában foglal.

(Nyitókép: Dérrel borított erdő a Mecsekben, Pécs közelében 2020. november 29-én. MTI/Sóki Tamás)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play