Detroit, Costa Brava, Berlin: hasonmások Bécsben

2021. február 27.

print Hetedhétország.hu

Detroit, Costa Brava, Berlin: hasonmások Bécsben

Ahol Bécs nem hasonlít Bécsre: világkörüli utazás Bécsben azok számára, akik attól szenvednek, hogy nem utazhatnak. A Bécsi Múzeum megmutatja, hogy az egész világot Bécsben is megtalálják.





"Almost. Wiener Weltreisen 1873/2020" a címe a Wien Museum új szabadtéri kiállításának, amely 2021. március 28-ig várja az érdeklődőket a Karlsplatzon. A különleges fotókiállításnak a múzeumépületet körülvevő kerítés ad helyet, témája pedig két elképzelt világkörüli utazás.

Az egyik utazó Wojciech Czaja építészeti szakújságíró, aki a 2020-as kijárási korlátozások alatt a Vespáján járta be Bécset, hogy megkeresse benne a világot, olyan hangulatokat, részleteket, épületeket és egész együtteseket fényképezve, amelyeknek semmi köze sincs a valódi, és a hagyományos bécsi klisékhez. Inkább külföldi helyekre és távoli nagyvárosokra emlékeztetnek. Így talált rá például Párizs, Berlin és New York hangulatára is Bécsben. 

A Favoritener Moselgasse ipari pusztaságai úgy néznek ki, mint Detroit, az Universitätsring aranyangyala megdöbbentően hasonlít a berlini Tiergarten győzelmi oszlopára, vagy a Mozartplatz új épületei a Costa Brava érzését árasztják.

Eddig mintegy ötszáz felvételt posztolt Facebookon és a száz legjobb fotójából könyv is megjelent.

ALMOST ASUNCIÓN. BÉCS, 12., MIGAZZIPLATZ © Wojciech Czaja

ALMOST NØRRE LYNGBY. BÉCS 22., NELSON-MANDELA-PLATZ © Wojciech Czaja

ALMOST DETROIT. BÉCS, 10., MOSELGASSE © Wojciech Czaja

ALMOST TIERGARTEN BERLIN. BÉCS, 1., UNIVERSITÄTSRING © Wojciech Czaja

ALMOST COSTA BRAVA. BÉCS, 4., MOZARTPLATZ © Wojciech Czaja

A másik képzelt utazás mintegy 150 évvel ezelőttre visz vissza, amikor csak keveseknek adatott meg, hogy utazgassanak a nagyvilágban. Így nagy szó volt, hogy a Práterben tartott 1873-as bécsi világkiállítás révén az emberek egy mini világkörüli utazáson vehettek részt. A világkiállításon képzeletbeli utazásokra hívták a látogatókat, ezért a világ tájait bemutatva, ideiglenes épületeket állítottak fel a Praterben.

A Bécsi Fotográfusok Társasága pedig – a kor új tömegmédiumaként - szuvenír fotókon örökítette meg a különböző országok pavilonjait. A látogatók szívesen vitték haza a távoli tájakra emlékeztető képeket, hogy azok évtizedek múlva a Wien Museum gyűjteményében kössenek ki és a mostani kiállítás anyagául szolgáljanak.

A Magyar Erdőfelügyelőség pavilonja. Fotó: Klösz György/ Wiener Photographen Association © Wien Museum

II. Achmed szultán pavilonja“ Foto: György Klösz/Wiener Photographen Association © Wien Museum

Míg a szemlélők a a fényképeken keresztül múltban és jelenben utazva hasonlóságról és egyediségről, imázsról és klisékről, emlékekről és fantáziálásról gondolkodnak, a kiállítás arra is ösztönzi őket, hogy más szemmel tekintsenek Bécsre és a világ távoli tájait is meglássák benne. Ha pedig megtalálták, a kiállítás végéig posztolhatják azt Instagramon #almostweltreise hashtaggel. A tíz legjobb kép szerzője egy bécsi városnézést nyer Wojciech Czajával és a dedikált könyvét is hazaviheti.

Az „Almost. Wiener Weltreisen 1873/2020 ”c. kiállítás március 28-ig látható a Bécsi Múzeum előtti kerítésen.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play