A Padovai Egyetem 800. születésnapjára megújul magyar vonatkozású terme is

2021. március 19.

print MTI/Hetedhétország.hu

A Padovai Egyetem 800. születésnapjára megújul magyar vonatkozású terme is

A Padovai Egyetem 800. születésnapjára fel akarják újítani a Negyvenek Termét, amely az itáliai egyetem egykori legnevesebb alumnusai-nak arcképét őrzi a falait borító festményeken, köztük Janus Pannonius, Zsámboky János, Báthory István portréját.

Magyarország is részt vesz a fennállása nyolcszázadik évére készülő Padovai Egyetem ismert termének felújításában, amely Janus Pannonius, Zsámboky János és Báthory István arcképét is őrzi - közölte a római magyar nagykövetség az MTI-vel pénteken.

A világ egyik legrégebbi, 1222-ben alapított egyeteme mecénásokat keres a jövőre esedékes évforduló méltó megünneplésére. A Padovai Egyetem nyolcszázadik születésnapjára fel akarják újítani az úgynevezett Negyvenek Termét, amely az itáliai egyetem egykori legnevesebb alumnusai-nak arcképét őrzi a falait borító festményeken.

Az Aula Magnát megelőző teremről van szó, ahol az akkori Európa huszonnégy országából származó diákjainak képei láthatók. A festő Giacomo dal Forno által megörökített portrék között szerepel Janus Pannonius, Zsámboky János, valamint a 450 éve erdélyi fejedelemmé választott Báthory István.

A külgazdasági és külügyminisztérium a külföldi magyar emlékek megőrzése iránti elköteleződésből a - római magyar nagykövetség és a római Collegium Hungaricum koordinálása mellett - tízezer eurós támogatást kíván nyújtani a projekt megvalósulásához.

Magyar kutatások szerint a padovai egyetemnek már az alapítás utáni években volt magyar tanulója, akiknek száma az egyetem első három évszázada alatt meghaladta a háromszázat.

Janus Pannonius 1458-ban szerzett diplomát Padovában. Az orvos és író Zsámboky János 1555-ben járt a padovai egyetemre, majd a bolognai egyetem tanára volt. Kora egyik könyvgyűjtője és kiadója volt, Janus Pannonius verseit is kiadta.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play