Attersee-Traunsee: A Tejútrendszert könnyebb lesz megfigyelni

2021. április 18.

print Hetedhétország.hu

Attersee-Traunsee: A Tejútrendszert könnyebb lesz megfigyelni

Az Attersee-Traunsee régió lesz Ausztria első "Csillagparkja". A Tejútrendszert a lehető legkevesebb mesterséges fény mellett ismét könnyebb lesz látni.

A fényszennyezés ellen küzdő "International Dark Sky Association" a két tó közötti több mint száz négyzetkilométeres területet "Sötét Égbolt Park"-nak nyilvánította.

Világszerte közel 150 ilyen, különböző típusú "éjszakai tájvédelmi terület" létezik, amelyek közül körülbelül 35 található Európában.

"Európában, de világszerte is egyre nagyobb problémát jelent a fényszennyezés"

- magyarázta Stefan Wallner, a Bécsi Egyetem Asztrofizikai Intézetének munkatársa.

Ennek számos oka van, amelyek közül néhány könnyen elkerülhető lenne. Például a fényforrások gyakran túl erősek, és ott világítanak, ahol nincs szükség fényre. Ezenkívül gyakran használnak "káros fényű" lámpákat, különösen túl sok kék fényt.

Ez nemcsak a csillagászok számára nehezíti a megfigyelést, hanem a természetre és az emberekre is hatással van, amint azt számos tanulmány kimutatta: a mesterséges fény megzavarja a biológiai nappali-éjszakai ritmust.

Ausztria első csillagparkjának létrejötte Wallner szerint "fontos lépés a biológiai sokféleség és a természetes éjszakai égbolt védelme szempontjából. 

A "Csillagpark" több mint száz négyzetkilométeres területet foglal magában az Attersee és a Traunsee között Weyregg, Schörfling, Aurach, Altmünster és Steinbach településekkel. A területet a Bécsi Egyetem Asztrofizikai Intézetének tudományos elemzése után választották ki. A fő kritérium az volt, hogy a Tejút szabad szemmel is jól látható legyen.

A "Csillagpark" célja továbbá, hogy elősegítse a régió idegenforgalmának fejlődését, és kifejezetten a csillagok iránt érdeklődőket szólítsa meg. A Salzkammerguti Csillagászati Munkacsoport Gahbergi Csillagvizsgálója által támogatott "Csillagparkban" a csillagos égbolt és az éjszakai tájak témakörében terveznek rendezvényeket. Wallner szerint Ausztriában további erőfeszítések történnek a "csillagparkok" létrehozására. Példaként említette a salzburgi Lungau bioszféra-rezervátumot és a felső-ausztriai Sterngartl Gusental régiót.

(Nyitókép: Attersee (c) Österreich Werbung/Lisa Eiersebner)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play