» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gyönyörű, keskeny és hosszú sziget csipkés partjaival és szikláival, rejtett barlangjaival és a lejtős hegyoldalon sorakozó, festői házakkal.


Egy internetes szavazás szerint Ponza szigetén Chiaia di Luna az a hely, ahol Lazio tartomány legszebb tengerpartja van, amelyet még érdekesebbé tesz, hogy kizárólag egy római alagúton keresztül lehet megközelíteni.

Ponza Róma és Nápoly között fekvő kis szigetcsoport része. A szigetek közül csak kettő - Ponza és Ventotene - lakott, s mindkettő az olaszok kedvelt nyaralóhelyének számít: hétvégeken különösen zsúfoltak. A szállások és szolgáltatások nem éppen olcsóak.

A szigetek története igen messze múltba nyúlik vissza. Ponzáról már Homérosz is említést tesz az Odüsszeiában, ami az ókori görögök jelenlétére utal - ezt támasztják alá azok a sírmaradványok, amelyeket a Chiaia di Lunára néző szirten találtak.

Ventotene az idők folyamán menedéket nyújtott a hajóknak a Tirrén-tengeren tomboló viharok idején. A római korban Pandataria szigeteként ismerték, ide száműzték a kegyvesztett nemesasszonyokat. Augustus császár ide küldte házasságtörésen kapott lányát, Juliát. A 20. században Benito Mussolini diktátor uralkodása idején a szigeten politikai elítélteket tartottak fogva.

Ventotene európai jelképnek számít, mivel a szigeten - a fasizmus korszakában működő politikai fogolytáborban - raboskodó Altiero Spinelli és Ernesto Rossi 1941 és 1944 között megfogalmazta a szabad és egységes Európáról írt kiáltványát. A Ventotenei kiáltvány az EU-t megalapozó politikai dokumentumként ismert.Tartomány:Lazio
Cím:Isola di Ponza
GPS: 40° 54′ 40.28411″, 12° 57′ 27.87368″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward