6 úti cél, amit minden Agatha Christie-rajongónak meg kell látogatnia

2023. február 5.

print Hetedhétország.hu

6 úti cél, amit minden Agatha Christie-rajongónak meg kell látogatnia

Agatha Christie élete tele volt rejtélyekkel és kalandokkal, regényei pedig még inkább. Mutatunk hat olyan úti célt, amely meghatározta a legendás krimikirálynő életét és műveit.





Nem kell sok "kis szürke sejt" ahhoz, hogy kitaláljuk, hogy Agatha Christie, a világ egyik legkiválóbb krimiírója lelkes világutazó volt. Regényeiben nagyrészt saját életének kalandjaiból merített ihletet, többek között abból, hogy Devonban nőtt fel, és régész férjével közös közel-keleti kalandozásaiból. Száz évvel az első regénye, A titokzatos stylesi eset (1921) megjelenése után Christie-t még mindig szenvedélyesen ünneplik a krimirajongók mindenütt, a szülővárosában, Torquayben évente megrendezett fesztiváltól kezdve a világszerte szervezett túrákig és szállodai programcsomagokig.

1. Torquay, Anglia

Minden igazi Christie-rajongónak ez legyen az első megállója. Ez a devoni város, ahol az írónő 1890-ben született, ad otthont a Torre Abbey-ben évente megrendezett Nemzetközi Agatha Christie Fesztiválnak, amely a bestseller írónő tiszteletére szervezett előadások és íróversenyek programjával egészül ki. Egy igazi rajongó nem hagyhatja el Torquayt az Agatha Christie Mile (Agatha Christie mérföld) teljesítése nélkül, amelyet 1990-ben indítottak el az írónő születésének századik évfordulója alkalmából. A séta Christie életének 11 fontos helyszínére vezet, köztük a Grand Hotelhez, amelynek saját Agatha Christie lakosztálya van (itt töltötte nászútját); a Princess Gardenshez, amelyet Christie gyakran látogatott, és amely az ABC-gyilkosságok (1936) egyik főszereplője volt; valamint a Torquay Museumhoz, ahol kéziratokat, eredeti fényképeket és olyan jelmezeket találunk, amelyeket olyan színészek viseltek, mint David Suchet az Agatha Christie's Poirot (1989-2013) című televíziós sorozatban.

2. Greenway House, Anglia

Fájl: Greenway2010-245.jpg

Greenway House - Agatha Christie nyaralója (c) wikipedia/Milborne One

Christie úgy jellemezte a Greenway House-t, a nyaralóját és személyes menedékhelyét, mint "a világ legszebb helyét". A ma már a National Trust tulajdonában lévő ház rendkívüli betekintést nyújt a rajongóknak az írónő életébe, aki ide szokta hozni a családját, hogy pihenjen a nyaralás alatt, vagy miután befejezte egy regény megírását. Christie három története is itt játszódik: Az öt kismalac (1942), a Holtak bolondja (1956) és az Ártatlanság próbája (1958). A devoni birtok egy nagy erdős területen fekszik, közvetlenül a Dart folyó mellett, és a család személyes gyűjteményének több ezer tárgyát őrzi - a könyvektől és babáktól kezdve a homeopátiás gyógyszeres üvegeken át a családi portrékig

3. Egyiptom

Fájl: Hotel Old Cataract.jpg

Hotel Old Catarct (c) wikipedia/Luna92

Nem titok, hogy Christie-nek erős vonzódása volt Egyiptomhoz. Az írónő két regényének alapjául is szolgált: És eljő a halál (1944), amely az ókori egyiptomi Théba városában játszódik (és az egyetlen Christie-regény, amely nem a 20. században játszódik); és a Halál a Níluson (1937), amely egy nílusi luxushajón játszódó gyilkosság története.

Az egyik leghíresebb regényei közé tartozó Halál a Níluson ihletét 1933-ban kapta, amikor Christie és második férje, a régész Max Mallowan a pazar Szudán gőzhajó fedélzetén hajózott Asszuánból Luxorba. Christie ekkor járt a Királyok völgyében, látta az edfui és a karnaki templomot. Az asszuáni Old Cataract Hotelről úgy tartják, hogy itt írta Christie a regényt.

4. Harrogate, Anglia

Fájl: Az Old Swan Hotel - geograph.org.uk - 1077726.jpg

Az Old Swan Hotel, Agatha Christie hírhedt Harrogate-menekülési helyszíne (c) wikipedia/Andrew Blades

Amikor az írónő 1929-ben 11 napra rejtélyes módon eltűnt berkshire-i otthonából, ez olyan hajtóvadászatot indított el, amely visszhangzott a korabeli sajtóban. Több mint 1000 rendőrt bíztak meg a keresésével, és még Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes-történetek szerzője is részt vett a kutatásban. Végül a Harrogate-i The Old Swan Hotelben (akkoriban Swan Hydro néven ismerték) találták meg, és nem emlékezett arra, hogyan került oda. Ma a szálloda szórakoztató, rejtélyes gyilkossági események és tematikus hétvégék sorát kínálja. Harrogate történelmi központja szintén rövid sétával elérhető, ahol zöldellő kertek, történelmi látnivalók és törökfürdők találhatók.

5. Isztambul, Törökország

Az isztambuli Pera Palace Hotel 411-es szobájáról az a hír járja, hogy itt írta Christie egyik leghíresebb regényét, a Gyilkosság az Orient Expresszen (1934) címűt. A város Beyoglu kerületében található grandiózus szálloda a Párizsból és Londonból Isztambulba tartó Orient Expresszel utazók elszállásolására épült. A szállodában ma is megtalálható az Agatha Christie-szoba, portrékkal, a könyveit tartalmazó könyvtárral és írógépének másolatával. 1979-ben minden szem a 411-es szobára szegeződött, amikor egy hollywoodi médium azt állította, hogy a néhai írónő szelleme azt mondta neki, hogy a padlódeszkák alatt van egy kulcs a naplóhoz, amely 1926-ban történt 11 napos eltűnését részletezi. Bizarr módon a kulcsot megtalálták, de a naplót nem. Christie maga is utazott az Orient Expresszel 1928-ban, ami az első Anglián kívüli önálló utazása volt.

6. Burgh Island, Anglia

Ez az elszigetelt sziget, amely Devon déli partjainál fekszik, a egyike a régi világ csillogásának, és Christie két regényének, az And Then There Were None (Tíz kicsi néger) (1939) és a Nyaraló gyilkosok (1941) című regénynek a helyszíne. Apály idején egy keskeny szárazföldi sávon keresztül lehet megközelíteni, és amint a vízszint megemelkedik, csak egy egyedülálló hidraulikus tengeri vontatóval lehet feljutni. A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik az art-deco Burgh Island Hotel (ahol az írónő tengerparti háza található, amelyet már visszavonultan épített), ahol a leghíresebb nyomozókról elnevezett hálószobák találhatók: Hercule Poirot és Jane Marple.

(Címlapfotó: Burgh Island (c) wikipedia)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play