Hegyi túrázás kezdőknek: Interjú Riccardo Mizio hegyi vezetővel

2021. május 10.

print Hetedhétország.hu

Hegyi túrázás kezdőknek: Interjú Riccardo Mizio hegyi vezetővel

Riccardo Mizio hegyi vezetővel, a tiroli Zugspitz Aréna vezetőjével beszélgettünk arról, hogy mit kell szem előtt tartani az első hegyi túrákon.Az elmúlt évben sokan újra felfedezték maguknak a hegyeket. A természet élvezete és az aktív kikapcsolódás keresettebb, mint valaha. Különösen a hegyi túrázás és a könnyű hegymászás válik egyre népszerűbbé.

Riccardo Mizio hegyi vezetővel beszélgettünk, aki képzett állami hegyi- és sívezető, valamint a Lermoos Alpesi Iskola hegyi vezetője.

Tavaly nyáron minden eddiginél többen fedezték fel maguknak a hegyeket. Hogyan tapasztalja a hegyi sportok irányába mutató növekvő tendenciát?

Nevető és síró szemmel! Egyrészt sokan azért jönnek a hegyekbe, hogy élvezzék a nyugalmat, a csendet és a természetet, másrészt azonban sok olyan látogató is van, aki nem értékeli megfelelően a természetet. Szemetet hagynak maguk után, és tönkreteszik az érzékeny ökoszisztémát azzal, hogy nem tartják tiszteletben az általános viselkedési szabályokat, és egyszerűen figyelmen kívül hagyják a természettel való helyes bánásmód alapelveit.

Különösen a kevés tapasztalattal rendelkező, képzetlen emberek gyakran felkészületlenül, megfelelő felszerelés nélkül és a körülményekről való előzetes tájékozódás nélkül indulnak túrára. Mi a fontos a túrázás vagy hegymászás során, és milyen veszélyek leselkednek ránk?

Egy túra vagy hegyi túra otthon, a nappaliban kezdődik, jó túratervezéssel. Hová mész, milyenek az ösvények, milyen lábbelikre van szükségem, milyen lesz az időjárás, milyen menedékhelyek vannak az útvonalamon, mennyi ételre-italra van szükségem a vállalkozásomhoz? Van biztosításom arra az esetre, ha valami történne? Szükségem van mászófelszerelésre, sisakra és hámra? Manapság sok túra jól kidolgozott, GPS-nyomvonallal, útvonallal, magassággal stb. ellátott túrát találhat az interneten. Felhívhat egy helyi alpesi iskolát is, hogy tájékozódjon a környékbeli körülményekről, vagy foglalhat hegyi vezetőt egy adott szakaszra. A segélyhívó számokról: Ausztriában a 140-es szám az alpesi segélyhívásra érvényes. Európa-szerte a 112 is működik.

Mit tanácsol a kezdőknek az első hegyi túrájukhoz?

Minden hegymászónak kicsiben kell kezdenie. A különböző alpesi iskolák számos tanfolyamot vagy továbbképzést kínálnak minden tevékenységhez, ami sokkal biztonságosabbá teszi a hegyi túrát. Tapasztalatlanul nem szabad egyszerűen a hegyekbe indulni. Nagyon szép a hegyekben, de nem megfelelő ismeretekkel gyorsan veszélyessé válhat.

Mi a helyes módja a terepen való mozgásnak?

A terepen való közlekedés mindig az ösvények vagy a talaj állapotától függ. Másképp kell mozogni a kramponokkal, mint a hótalpakkal. Van-e zuhanó tereptárgy, mi van felettem, mi van alattam, okozhatnak-e más emberek sziklaomlást? Az egyenes járás és különösen az előrelátás alapvető követelmény a terepen. Lépésről lépésre, idővel a gyakorlat és a biztonságérzet is hozzáadódik. Ezért mindig könnyű túrákkal kezdjünk.

Milyen felszerelés elengedhetetlen egy hegyi túrához?

Minden hátizsákba tartozik egy elsősegélydoboz, egy feltöltött okostelefon, bivakzsák az elkerülhetetlen vészhelyzeti menedékhelyhez, elegendő innivaló és élelmiszer, megfelelő ruházat és fejlámpa.

Igaz, hogy tavaly nyáron egy padot cipelt fel a Zugspitzén? Mi volt ez az egész?

Igen, az első megmászás 200. évfordulójára fel kellett vinnem egy padot Németország legmagasabb hegyére, a Zugspitzére. Ketten voltunk, így meg tudtuk osztani a terhet egy kicsit. Két napra terveztük ezt az akciót. Ehrwaldból indultunk a Knorrhütte-ig, ahol éjszakáztunk, a második napon pedig felmentünk a csúcsra.

Melyik túrát ajánlaná kezdőknek a Tiroler Zugspitz Arénában?

A Tiroler Zugspitz Arénában számos gyönyörű túra és kirándulás található. Az egyik legszebb mindenképpen a Seebensee túra, amely Tirol egyik legimpozánsabb tava. Ezt a helyet egyszerűen látni kell. Induljon Ehrwaldból az újonnan felújított Hohen Gangon keresztül (az ambiciózusok számára) vagy egyszerűen az Ehrwalder Almbahnon és a könnyű túraútvonalon keresztül a Seebensee-hez. Ha szeretné, még egy órát adhat hozzá, és felmászhat a gyönyörű fekvésű Coburger Hütte-hez.

Miért van a Tiroler Zugspitz Aréna a hegyi nyaralásra predesztinálva?

A Tiroler Zugspitz Arena lélegzetelállító hegyi panorámában található. A könnyű gyalogos vagy hegyikerékpáros túráktól az extrém hegymászás élményéig számtalan ajánlatot kínálnak. Ha egyszer itt jártál, garantáltan vissza fogsz jönni.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play