20 flamingófióka kelt ki a Budapesti Állatkertben

2021. július 19.

print MTI

20 flamingófióka kelt ki a Budapesti Állatkertben

Néhány nap alatt húsz flamingófióka kelt ki a Budapesti Állatkertben.

Az első rózsás flamingófióka július 6-án kelt ki a tojásból. Azóta húszra nőtt a számuk, és hamarosan újabbak kikelése is várható

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyik nevezetes látványossága a rózsás flamingókolónia, amely jelenleg több mint százötven egyedből áll. Európában ez az egyik legjobban szaporodó rózsás flamingócsapat, évről évre 15-20 fióka szokott kikelni és felcseperedni.

A frissen kikelt fiókák alig nagyobbak a naposcsibéknél. Testüket ebben a korban még jellegzetes, pihés toll fedi, csőrük és lábaik pedig kezdetben rózsaszínűek, de egyhetes-tíznapos korukra a rózsaszín feketére vált.

Az elkövetkező hetekben a fiókák növekedése és fejlődése mellett azt is meg lehet majd figyelni, hogy egy idő után a kolónia felnőtt tagjai az összes fiókát egy csoportba terelik, akikre így sokkal könnyebben tudnak egyesült erővel vigyázni.

A  flamingók hat faja közül a Budapesti Állatkertben is látható rózsás  flamingók (Phoenicopterus roseus) a legnagyobb termetűek. Afrika számos vidékén, Dél- és Délnyugat-Ázsiában, valamint Dél-Európában őshonosak, de nagy ritkán még a Kárpát-medencében is előfordulhatnak vadon.

(Címlapfotó: Az elmúlt két hétben kikelt flamingófiókák a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2021. július 19-én. Idén eddig összesen húsz flamingófióka kelt ki a budapesti állatkertben, de hamarosan továbbiak kikelése is várható. MTI/Balogh Zoltán)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play