Perseidák: A csillagok varázslatos világa vár a Nemzeti Parkokban

2021. augusztus 13.

print Hetedhétország.hu

Perseidák: A csillagok varázslatos világa vár a Nemzeti Parkokban

A csillagképek, meteorok, hullócsillagok különleges világába kalauzolnak el a nemzeti parkok. A nyári égbolt egyik legnagyobb látványossága a Perseida-meteorraj, amelyet ezekben a napokban lehet megfigyelni. Ilyenkor sok hullócsillagot, meteort láthatunk az éjszakai égbolton.

A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek.

Több nemzeti parkunkban is programokkal készülnek a különleges égi jelenségre, csillagászati bemutatók, esti séták várják a látogatókat a csillagos égbolt alatt. Derült idő esetén az érdeklődők akár több száz hullócsillagot is megfigyelhetnek egyetlen éjszakán. 

Magyarországon nemzetközileg is elismert három csillagoségbolt-park található.

Olyan különleges helyszínekről van szó, ahol zavaró fények nélkül lehet kémlelni az égboltot.

  • Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzetnek ítélte oda a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség ezt a címet még 2009-ben.

  • A Hortobágyi Nemzeti Parkot 2011-ben,

  • míg a Bükki Nemzeti Parkot 2017-ben nyilvánították csillagoségbolt-parkká.

A nyári időszak rendkívül gazdag jellegzetes csillagképekben, égi jelenségekben, amelyeket ezeken a helyszíneken zavartalanul figyelhetünk meg.

A Zselici Tájvédelmi Körzet, mint Nemzetközi Csillagoségbolt-park mintegy 8300 hektáros védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a zavaró nagyvárosi fényektől mentes csillagos égboltban gyönyörködhetünk. Az itt található Zselici Csillagpark egyszerre mutatja be a csillagoségbolt-park és a somogyi erdő értékeit. A komplexum része többek között egy távcsőkupola, egy planetárium, a 25 méter magas kilátó, valamint öt szabadtéri információs és pihenőpont.

Egyedülálló élményt nyújt a Bakonybélben található Pannon Csillagda. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben található, a létesítmény modern távcsőparkkal, planetáriummal, 3D Mars mozival, valamint interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, programokkal várja az érdeklődőket.

A nemzeti parkok csillagászati kínálata hamarosan tovább bővül a Bükki Csillagda megnyitásával. A Bükk szívében található 650 négyzetméteres látogatóközpont várhatóan ősszel nyitja meg kapuit, a létesítmény nappal és éjszaka is kínál majd egyedülálló élményeket a látogatóknak.

Aki pedig egy igazán romantikus, egyben misztikus programon venne részt, nem hagyhatja ki az augusztus közepi Csomorkányi csillagles programot. Az erre az élményre vágyók napnyugtáig helytörténeti érdekességekkel, a Körös-Maros Nemzeti Park természeti értékeivel ismerkedhetnek, majd sötétedést követően az augusztusi égbolton távcsöveken keresztül gyönyörködhetnek a Perseidák meteorrajban.

(Címlapfotó: Meteor az égbolton Nógrádmegyer közeléből fotózva 2021. augusztus 12-én éjjel. (c) MTI/Komka Péter)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play