Szigorú feltételekkel látogathatók Salzburgban a karácsonyi vásárok

2021. november 4.

print Hetedhétország.hu

Szigorú feltételekkel látogathatók Salzburgban a karácsonyi vásárok

A 47. salzburgi Christkindlmarkt november 18-án nyitja meg kapuit, és első alkalommal január 1-jéig tart nyitva. A világjárványra vonatkozó követelményeket szigorúan végrehajtják.

Idén különleges kihívást jelent a jelenlegi világjárványhelyzet. Annak érdekében, hogy minden jogi követelménynek a lehető legjobban megfeleljen, átfogó Covid-19 megelőzési koncepciót hajtanak végre.

Jelenleg a következők vannak tervben:

  • A salzburgi karácsonyi vásár minden látogatójának 2-G (oltott vagy gyógyult) igazolást kell felmutatnia, ha fogyasztani vagy vásárolni szeretne.
  • Az igazolásért cserébe egy karszalagot kapnak a vendégek a piacon kívül legfeljebb négy kibocsátó helyen, valamint néhány kiválasztott piaci standon.
  • A karszalag feljogosítja tulajdonosát ételek és italok fogyasztására és áruk vásárlására.
  • Azoknak a vendégeknek, akik 15 percnél tovább tartózkodnak egy standnál, szintén regisztrálniuk kell. Ezt megteheti előre otthon, közvetlenül a check-in területeken vagy egyszerűen egy QR-kód beolvasásával.

"Idén mindenképpen meg akarjuk tartani a salzburgi Christkindlmarktot. Feltételezzük, hogy gyorsan tudunk majd reagálni a jogszabályi követelményekben bekövetkező változásokra" - magyarázza Wolfgang Haider, a Salzburgi Karácsonyi Piac elnöke. A jelenlegi szabályok szerint a Christkindlmarkton sétáló járókelőknek nem kell 2-G igazolást felmutatniuk.

5000 LED lámpa biztosítja a romantikus karácsonyi világítást

Amint a zöld kunyhók, amelyek egységes formatervét Franz Wallnöfer salzburgi művész 1974-ben alkotta meg, a helyükre kerülnek, további átfogó munkálatok következnek. A stand tulajdonosai takarítják, díszítik és berendezik a kunyhóikat. Villanyszerelők és mesteremberek 14 kilométernyi elektromos kábelt, négy kilométernyi fenyőfüzért, három kilométernyi világítást és két kilométernyi acélkábelt fektetnek le és szerelnek fel, amelyek a salzburgi karácsonyi vásárra jellemző csillagos égbolt rögzítéséhez szükségesek. Mintegy 5000 LED-lámpa gondoskodik a romantikus karácsonyi világításról. Ezen kívül 250 karácsonyfa és rengeteg karácsonyi dekoráció található.

Idén a Residenzplatz karácsonyfája a Seehamból származik

A salzburgi karácsonyi vásár a Domplatzon és a Residenzplatzon az egyik legrégebbi és leghagyományosabb adventi vásár a világon. Az egykori "Tandlmarkt" eredete 1491-re nyúlik vissza. A világ minden tájáról érkező látogatók és különösen a helyi közönség nagyra értékeli a kézműves termékek, dekorációk, kulináris élvezetek és a napi hagyományos rendezvények széles választékát.

A 47. salzburgi karácsonyi vásár fénypontja a Residenzplatzon egy 80 éves Seeham-fenyő lesz. Ezt hétfőn november 8-án a salzburgi tűzoltóság és a salzburgi kertészeti hivatal a Matzing Seeham városrészben vágja ki, majd a Residenzplatzon állítják fel. A fa ünnepélyes kivilágítására a hivatalos megnyitó keretében kerül sor november 18-án este.

December 27-től: A Christkindlmarkt szilveszteri piaccá válik

A Christkindlmarkt általában december 27-én ér véget. Idén először a Christkindlmarkt Szent István napjától szilveszteri vásárrá alakul át. "Nagyon örülünk a hosszabbításnak, és szeretnénk jó programot kínálni a salzburgiaknak az évfordulóra" - mondja Haider.

December 31-én a Kapitelplatzon egész napos szilveszteri programot szerveznek élőzenével és tánccal az újévbe. A szilveszteri tűzijátékok közvetítését a világ nagyvárosaiból nagy képernyőn tervezik. Salzburg városában nagyszabású tűzijáték is lesz.

A tartományban bejelentett lezárás miatt a salzburgi Christkindlmarkt a nyitás után csak pár napig lesz nyitva. Ezután csak a zárlat végén, december 17-én nyit ki újra. Ráadásul - az eredeti tervekkel ellentétben - bekerítik. A terület három bejáratánál vannak konténerek, ahol a látogatóknak 2 G igazolást kell felmutatniuk, majd kapnak egy szalagot. A CoV miatt a Christkindlmarkton tilos alkoholt fogyasztani, és kötelező az FFP2 maszk viselése.

(Nyitókép: christkindlmarkt.co.at, Salzburg - Neumayr)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play