Párizs: Kiállítás nyílt Franciaország bevándorló származású történelmi alakjairól

2021. december 15.

print MTI/Hetedhétország.hu

Párizs: Kiállítás nyílt Franciaország bevándorló származású történelmi alakjairól

Franciaország bevándorló származású nagyjairól nyílt kiállítás a párizsi Embertani Múzeumban.

A Franciaországi portrék - Franciaország egy másik története című, január 17-ig ingyenesen látogatható tárlat 58 olyan francia történelmi személyiség, művész, tudós életét és pályáját mutatja be, akik külföldön születtek és maguk választották hazájuknak Franciaországot.

A kiállítás a címét egy kormányzati szakértői jelentéstől kölcsönözte, amely olyan bevándorlókat gyűjtött egybe, akik a leginkább kiérdemelték, hogy a köztereken, az utcanevekben vagy az épületek homlokzatain Franciaország sokszínűségét képviseljék.

A kiállítás kurátorai a jelentésben javasolt 318 személyiség közül 29 nőt és 29 férfit választottak ki, valamennyien az elmúlt 230 évben éltek.

"Példamutató életutakat és sorsokat akartunk bemutatni" - mondta az AFP hírügynökségnek Yvan Gastaut, a jelentés készítője és a kiállítás egyik kurátora. "Olyan nagyon híres és kifejezetten elismert személyiségeket kerestünk, akiknek életén keresztül a saját történelmünk más aspektusairól is megtudhatunk új dolgokat" - tette hozzá.

A 12 nagy időrendi korszakra osztott kiállításon megismerhetjük többek között Napóleon leghíresebb testőrének, a Grúziában született, majd a császárhoz Egyiptomban csatlakozó Raza Roustam mameluknak az életét, a rabszolgából az első fekete képviselővé lett Jean-Baptiste Belley történetét vagy a vietnámi származású pilóta, Do Huu Vi hősies helytállását az első világháborúban Franciaország oldalán.

Az életutakat személyes tárgyak is illusztrálják, mint például a lengyel származású Marie Curie kémiai Nobel-díja vagy az algériai Boughera El Ouafinak az 1928-as olimpián maratonfutásban szerzett aranyérme. A művészekkel kapcsolatosan is nagyon különböző tárgyak szerepelnek a kiállításon, egyebek mellett például az egyiptomi születésű énekesnő, Dalida egyik 1980-as koncertjének belépőjegye, vagy Charles Trenet énekes Douce France (Édes Franciaország) című sanzonja 1986-os arab hangzású átiratának lemezborítója. A dalt Rachid Taha algériai származású énekes Carte de séjour (Tartózkodási engedély) című együttesével vitte sikerre.

Aurélie Clemente-Ruiz, a múzeum időszaki kiállításainak vezetője az AFP-nek elmondta: a nevek kiválasztása kicsit bonyolult volt, miután ügyelni akartak arra, hogy fele-fele arányban legyenek a nők és a férfiak, és hogy a származási sokszínűség is megjelenjen "annak tényleges megmutatására, hogy a bevándorlók a világ minden tájáról érkeznek Franciaországba, vannak köztük afrikaiak, ázsiaiak, amerikaiak, európaiak" - hangsúlyozta az igazgató.

"Manapság, amikor annyi vita folyik arról, hogy mi Franciaország, és mit jelent franciának lenni, fontos, hogy visszamenve 230 évet a történelemben, megértsük, hogy Franciaország mindig sokszínű és sokfajta volt, és a sokszínűségében is nagyon gazdag"

- tette hozzá.

"Ezeket a személyiségeket nem azért állítottuk ki, hogy történelmünk más nagyjait felváltsuk velük, ők maguk a nagybetűs történelmünk részeként vannak itt, annak kiegészítéseként" - mondta Pascal Blanchard, a jelentést készítő történelmi bizottság elnöke. "Franciaország történelme elég gazdag ahhoz, hogy minden név elférjen benne" - tette hozzá. "Franciaország egy nagy bevándorlóország, de a franciák ezt nem is tudják, ezért fontos a pedagógiai munka" - hívta fel a figyelmet a történész.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play