Orosz invázió Ukrajnában: találat érte a Babij Jar-i holokauszt emlékművet

2022. március 2.

print MTI/Hetedhétország.hu

Orosz invázió Ukrajnában: találat érte a Babij Jar-i holokauszt emlékművet

Orosz rakéták és lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején.

Orosz rakéták és lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, Kijev határában, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején, a második világháborúban - jelentette a Jerusalem Post című izraeli lap.

"A világnak: mi értelme 80 évig azt mondani, hogy soha többé, ha a világ elhallgat, amikor bomba hull Babij Jar helyére? Legalább öten meghaltak. A történelem ismétlődik"- írta a Twitteren az oroszajkú zsidó családból származó ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij.

"Ezek a gazemberek másodszor ölik meg a holokauszt áldozatait" - közölte Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke szintén a Twitteren.

Az ukrán hatóságok fényképeket és videófelvételeket tettek közzé a Babij Jar-i emlékműnél és a szomszédos zsidó temetőnél kitört tűzről és egy összeomlott építményről.

"Elítéljük a légitámadást, melyet a zsidók elleni Babi Jar-i tömeggyilkosságra emlékező holokauszt-emlékmű melletti zsidó temetőben hajtottak végre Kijevben. Felszólítunk az emlékmű tiszteletére"- írta Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, szintén a Twitteren.

"Továbbra is figyelemmel kísérjük az eseményeket, és sajnálatunkat fejezzük ki az emberéletek elvesztése miatt" - tette hozzá Lapid, Oroszországot nem megnevezve. Egyúttal utasította Michael Brodszkijt, Izrael ukrajnai nagykövetét, hogy ajánlja fel Izrael segítségét a helyreállításhoz.

"Teljességgel visszataszító, ahogy Putyin a holokauszt eltorzítására és manipulálására törekszik, hogy igazolja egy szuverén, demokratikus ország törvénytelen invázióját" - nyilatkozott az eset kapcsán Nátán Saranszki, a diaszpóra zsidóságát összefogó Zsidó Ügynökség (Szohnut) volt vezetője, és a Babij Jar Holokauszt Emlékmű Tanácsadó Testületének jelenlegi elnöke.

"Szimbolikus, hogy  Babij Jarnak, a legnagyobb náci mészárlás helyszínének bombázásával kezdi Kijev támadását"- vélekedett az izraeli politikus, aki kilenc évet töltött szovjet börtönökben a 70-es és 80-as években, miután polgárjogi harcosként kivándorlási jogot követelt a zsidók számára.

"Az emlékmű célja a történelmi emlékezet megőrzése a történelmi igazság szovjet elnyomásának évtizedei után, hogy a múlt gonoszságai soha ne ismétlődhessenek meg. Nem szabad megengednünk, hogy az igazság ismét a háború áldozatává váljon"- hangsúlyozta Saranszki.

A Babij Jar nevű városszéli szakadékban 1941. szeptember 29-én és 30-án 33 771 kijevi zsidót gyilkoltak meg a náci megszállók, majd holttesteiket egyszerűen elásták.

(Címlapfotó: Babij Jar-i emlékmű (c) wikipedia/Alex long)


„Tessék, ez Oroszország, gratulálok!” – így reagált az ukrán elnök a holokauszt-emlékmű megtámadására.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play