A gleccsertúrák még soha nem voltak olyan veszélyesek, mint most

2022. július 6.

print Hetedhétország.hu

A gleccsertúrák még soha nem voltak olyan veszélyesek, mint most

Az osztrák hegyivezetők óvatosságra figyelmeztetik a turistákat.





A magashegyi túrák ma már Ausztria gleccserein is rendkívül veszélyesek. Új veszélyforrásokat és korábban soha nem létező természeti jelenségeket kellene ezentúl minden túratervezésnél figyelembe venni. Ezt hangsúlyozza az ORF-nek adott interjújában a gleccserkutató Andrea Fischer, és a salzburgi hegy- és sívezető Günter Karnutsch.

Andrea Fischer, a Tudományos Akadémia glaciológusa szerint az elmúlt hetekben és hónapokban számos gleccsernyelv alatt olyan üregek alakultak ki, amelyek kívülről nem vagy csak nehezen láthatók:

"Ezek az üregek most sok helyen figyelmeztetés nélkül omolhatnak be."

Fischer hangsúlyozza, hogy ilyen körülményekre még soha nem volt példa a kutatásban:

"Még most, július elején is a gleccserek többsége nagyrészt nyitva van. Olyan helyzetet látunk, amely általában augusztus végén vagy szeptember második felében szokott bekövetkezni. A hőmérséklet most már tartósan fagypont felett van, még éjszaka is. A jég tehát a nap 24 órájában olvad az egész területen. A gleccserpatakok lefolyása nagyon magas. Ez a helyzet már a korábbi nyarak során is előfordult, de eddig mindig a szezon végén, az ősz eleje felé."

Idén a tavasszal többször érkező szaharai por szintén az olvadás további gyorsulását okozza. E sötétebb, hőtároló rétegek nélkül a hó tovább tartana és tovább védene.

Fischer további hatásokat lát: "Gleccsereink magasabb részeinek jege sokkal vékonyabb, mint a gleccsernyelvek alsó végén lévő gleccsereké. Ha a felső területek hómentessé válnak, a nap több méteres jégrétegen keresztül felmelegítheti az alatta lévő talajt. Az olvadékvíz további hőt is szállít a gleccserek alá. Olyan alapkőzetre, amely egyébként is simára csiszolt sziklákból áll - ideális körülmények a jégcsuszamlásra."

Szerinte egyre több nagy üreg keletkezik a jég alatt, amelyek aztán szintén megtelhetnek olvadékvízzel. A glaciológus szerint a jég és a talaj közötti statikus súrlódás hiánya a jég letörését okozza. Eközben a jég különösen vékony, és a meredek lejtőkön könnyen elmozdul: "A törmelékkel és az olvadékvízzel együtt ekkor sárcsuszamlások alakulnak ki, amelyek nagy kiterjedésűek a völgyek aljáig."

Fischer hasonló folyamatokra utal, amelyek már elpusztítottak hegyi falvakat a Himalájában és a Karakorum-hegységben.

"Sajnos az olvadás további fokozódása várható az elkövetkező hetekben. A vastagság csökkenése a törmelék fokozott mobilizációját is eredményezi a peremhasadékokból. Ez aztán lezúdul a csupasz oldalakon - részben a hegymászók és túrázók feljutási útvonalaira."

Fischer sürgősen azt tanácsolja a hegymászóknak, hogy ezentúl fokozott óvatossággal járjanak el a gleccsereken és azok lefolyási területein. A lehető legrövidebb ideig kell a veszélyzónákban tartózkodni: "Sajnos a helyzet enyhülése csak a szélsőséges olvadás megszűnésével, azaz az első őszi hideg éjszakákkal várható."

Még 2021 nyarán a Reichenspitzgruppe egy beomló gleccser által okozott jéglavina temette maga alá egy túraútvonal nagy részét a hátsó Krimmler Achental-völgyben - nem messze a Richter-hüttétől a Richterspitze (3054 méter) salzburgi oldalán.

A szakértők további jéglavinákat jósolnak ezen a gleccseren. A túraútvonalat fenyegető kockázat "nem jelzi, hogy a túraútvonal fenntartója részéről különösebb intézkedésre lenne szükség, mivel a lavinák előfordulásának valószínűsége és gyakorisága viszonylag alacsony". Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy a hatóságok nem kötelezik az osztrák Alpesi Klubot a pálya lezárására. Tehát itt is érvényes a szokásos kockázat, mint mindenhol a hegyi sportokban. A szakértők szerint soha nincs abszolút biztonság.

Günther Karnutsch, salzburgi hivatásos hegymászó, államilag elismert hegyi- és sívezető, valamint önkéntes hegyimentő szintén óvatosságra int:

"Alapvetően ellenzem a pánikkeltést. A jelenlegi feltételek mellett azonban még sok minden várat magára. A Grand Combin május 27-i balesete, amely két halottat és sok, részben súlyos sérültet követelt, már jóval a Marmolada-n történt legutóbbi események előtt figyelmeztető jel volt. Emellett a kőomlás is növekszik, mivel a permafroszt felolvad. A gleccserek eltűnőben vannak, a hegyek pedig omladoznak."

A jó túraválasztás és tervezés ma már elengedhetetlen a túléléshez. A meggondolatlanságot és a szándékos nemtörődömséget - ahogyan az a tömegközönség egy részében kialakult - nem szabad többé megengedni

- hangsúlyozza a hegyi vezető.

(Címlapfotó: Grossglockner Hochalpenstrasse Pasterzengletscher (c) Großglockner Hochalpenstrassen AG/Albin Niederstrasser)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play