Tragédia az olasz Alpokban: A Marmolada gleccser továbbra is veszélyes

2022. július 5.

print Hetedhétország.hu

Tragédia az olasz Alpokban: A Marmolada gleccser továbbra is veszélyes

Gyakoribbá válhatnak az olaszországihoz hasonló jégcsuszamlások.

Minden felvezető utat lezártak kedden az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol a múlt hétvégén jégcsuszamlás történt.

A hegyoldal lezárását a térség közigazgatási központjának számító Canazei polgármestere, Giovanni Bernard rendelte el.

Úgy nyilatkozott, hogy le akarták állítani a katasztrófaturizmust, mivel a vasárnapi jégcsuszamlást követően a kirándulók továbbra is érkeztek, és többszöri figyelmeztetés ellenére sem lehetett megakadályozni, hogy megközelítsék a baleset helyszínét.

További omlásveszély lehetőségéről beszélt Maurizio Dellantonio, az olaszországi alpesi mentőszolgálat elnöke. "A gleccser többi része is akármelyik percben lezuhanhat" - jelentette ki.

A hegyoldalt borító jégfal állagának ellenőrzése és az esetleges újabb omlásveszély felmérése a kijelölt szakértői csapat feladata, amely kedd estére összegzi eddigi méréseit. A baleset körülményeiről Trento autonóm megye ügyészsége is vizsgálatot indított.

A kutatók már korábban figyelmeztettek klímaváltozás következményeire, rámutattak, hogy Marmolada-gleccser az olvadás miatt legfeljebb 30 év múlva el fog tűnni.

Csak elkülönített jégtáblák maradnak, amelyek védve vannak a napsugárzástól és a meleg légáramlatoktól - mondja Christian Casarotto, a trentói Tudományos Múzeum, a MUSE glaciológusa.

A szakértő szerint a visszahúzódás és a töredezettség jelensége minden gleccsert érint.

"Az Alpok a globális felmelegedés egyik forrópontja, és a visszahúzódás tendenciája minden gleccsernél jelen van, még a legnagyobbaknál is, amelyek azonban lassabban reagálnak a hegyvidéki hőmérséklet emelkedésére" - mondta a glaciológus az ANSA olasz hírügynökségnek.

"Figyelembe véve a gleccser kis méretéhez képest az összeomlott jég mennyiségét, a Marmolada balesete kivételes jellegű, és egyetlen korábbi tanulmány sem tudta volna megjósolni" - mondja Casarotto. "A hegyekben állandóan történnek jégomlások, de ezek kisebb méretűek, vagy távolabbi területeken következnek be. A vasárnapihoz hasonló összeomlást a jóval fagypont feletti hőmérséklet, a jégtörés és a felszíni és mélységi víz lefolyása okozta, ami súlyosbította a gleccsertestet, és kedvezett a hótömegek csúszásának" - magyarázta a kutató.

A MUSE Múzeum Trento tartományával és a Trentói Hegymászó Szövetséggel (Sat) együtt figyelemmel kíséri Trentino összes gleccserét. A szakértők szerint a Marmolada-gleccser 1905 és 2010 között már több mint 85 százalékát vesztette el térfogatának.

A kutatók szerint az elmúlt hetek magas hőmérséklete okozhatta a katasztrófát.

Vasárnap a Marmolada-csoport 2660 méteren lévő mérőállomásán 16,8 fokos csúcshőmérsékletet mértek. Június 20-án még 17,7 fokot is regisztráltak. Szombaton tíz fokos hőmérsékleti rekordot mértek a Marmolada csúcsán; az elmúlt évek átlaghőmérséklete hét fok körül volt.

A Marmolada-gleccser a legnagyobb a Dolomitokban, és a Marmolada-csoport északi oldalán található.

(Borítókép: Marmolada gleccser (c) pixabay)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play