Klímaváltozás: Olaszország legnagyobb gleccserét az eltűnés fenyegeti

2021. augusztus 27.

print Hetedhétország.hu

Klímaváltozás: Olaszország legnagyobb gleccserét az eltűnés fenyegeti

Megdöbbentő belegondolni, hogy a következő évtizedekben Olaszország legnagyobb gleccserét többé már nem lehet megcsodálni.

Olaszország legnagyobb gleccserét a globális felmelegedés miatt eltűnés fenyegeti. A Lombardia és Trentino Alto Adige közötti Val Camonica alpesi völgyében található Adamello gleccser évente 14 millió köbméter vizet veszít, ami 5600 olimpiai úszómedencének felel meg. 2016 óta fokozatos, tizenkét méteres csökkenés tapasztalható.

A gleccser területe folyamatosan csökken, az 1957-es 19 négyzetkilométerről 2015-re mintegy 17,7 négyzetkilométerre csökkent - derül ki a Legambiente környezetvédelmi szervezet tanulmányából. Bár a gleccser vastagsága jelentős - 2016-ban 270 métert mértek -, 2016 óta fokozatos, tizenkét méteres csökkenés tapasztalható.

"Az Adamello, Olaszország legnagyobb gleccsere, lenyűgöző méretű és szépségű gleccsertömegei vannak. Megdöbbentő belegondolni, hogy a következő évtizedekben talán már nem fogja őket megcsodálni a sok turista, ha folytatódik a jelenlegi trend az éghajlatváltozást okozó gázkibocsátás terén"

- hangsúlyozta Vanda Bonardo, a Legambiente Alps vezetője.  

A gleccserek megőrzése egyben egy stratégiai fontosságú vízkészlet megőrzését is jelenti. Az Adamello gleccser négyszer annyi vizet tartalmaz, mint a Garda-tó. Ha ez az erőforrás eltűnne, az komoly problémákat okozna például az öntözésben a síkságokon.

(Címlapfotó: Adamello gleccser (c) wikipedia/Zonta 72)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play