Szomorú, ami az Alpokban történik – már az űrből is látható

2022. június 6.

print Hetedhétország.hu

Szomorú, ami az Alpokban történik – már az űrből is látható

 Az alpesi növényvilág is veszélybe került.

 




Egy tanulmány szerint az Alpok a globális felmelegedés miatt egyre "zöldebbnek" válik: a műholdfelvételeken ma a fahatár feletti terület közel 80 százaléka zöldebb, mint 1984-ben. Ennek következtében az alpesi növényvilág is veszélybe került.

Az 1984 és 2021 közötti műholdfelvételek szerint, a hótakaró területe csökkent - bár egyelőre csak kis mértékben - írják a Lausanne-i és a Bázeli Egyetem kutatói a Science című tudományos folyóiratban.

A tudósokat a kizöldülés mértéke lepte meg leginkább.

"A változás mértéke az Alpokban abszolút hatalmasnak bizonyult" - mondja Sabine Rumpf, a Bázeli Egyetem munkatársa. A növények új területeket népesítettek be, és a növényzet általában sűrűbbé és magasabbá vált. 

"Az alpesi növények alkalmazkodtak a zord körülményekhez, de nem túl versenyképesek" - mondja Rumpf. Ha a környezeti feltételek megváltoznának, ezek a specializált fajok elveszítenék előnyüket, és kiszorulnának. "Az Alpok egyedülálló biológiai sokfélesége ezért jelentős nyomás alatt áll" - folytatja.

A tanulmány szerint a növényzettel ellentétben a fák feletti hótakaró csak kis mértékben változott 1984 óta. A műholdfelvételek alapján azonban nem lehetett pontosan meghatározni a hó vastagságát. Mindenesetre az Alpok a globális felmelegedéssel egyre inkább fehérből zölddé válik.

"A zöldebb hegyek kevésbé verik vissza a napfényt, és ezért további felmelegedéshez és így a fényvisszaverő hótakaró további zsugorodásához vezetnek"

- mondta Rumpf.

A magasabb hőmérséklet a gleccserek olvadásához és a permafroszt felolvadásához vezet, ami több földcsuszamlást, sziklaomlást és törmeléklavinát okozhat.

(Címlapfotó: Az Alpok Vorarlbergben (c) Lech Zürs Tourismus GmbH/Daniel Zangerl/eye5)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play