Ismét látogatható a Dél-Balaton egyetlen megmaradt kővára

2022. augusztus 4.

print MTI/Hetedhétország.hu

Ismét látogatható a Dél-Balaton egyetlen megmaradt kővára

Fehérkő várában látogatójárda és pihenőterasz is épült, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra és a Kőröshegyi völgyhídra.A középkorban Kerekin keresztül vezetett az egyik legfontosabb kereskedelmi és hadászati útvonal Szlavónia felé. Ennek védelmére épült a Leveles erdő északi oldalából kiugró 283 méter magas, löszös, agyagos dombon Fehérkő vára. 1544-ben az akkor már korszerűtlen várat a magyar katonaság robbantotta fel, nehogy török kézre kerüljön.

Most ismét látogatható a Somogy megyei Kereki vár, amelynek környezete egy 213,2 millió forint támogatású turisztikai projekt részeként, 58,8 millió forintból újult meg - közölte a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

Kerekiben látogatójárda és pihenőterasz épült, valamint megújult a dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővárához, az országos műemlékvédelem alatt álló, 700 éves Fehérkőhöz vezető túraútvonal a SEFAG fejlesztésében.

A beruházás a biztonságos megközelítést, valamint a Kereki-Kőröshegy panorámájának megtekintését és a pihenést szolgálja.

Balatonberény-Somoshegyi kilátó (c) MTI/Varga György

A "Somogy bejárható varázsa" elnevezésű, európai uniós támogatást élvező projekt része a Kereki vár (más néven Fehérkő vára) környezetének megújulása. A közelmúltban adták át a projekt részeként, 65,5 millió forintból felépült Balatonberény-Somoshegyi kilátót. A balatonberényi főút mentén található, négyszintes, tizenkét méter magas új kilátóból a Balaton látképe tárul fel a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

A projekt utolsó elemként őszre újul meg Kaposváron a Deseda-tónál az arborétumba vezető faszerkezetű híd.

(Címlapfotó: Kereki vár (c) wikipedia/Civertan Grafikai Stúdió)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
TGT Drón