» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Értékeld Te is:

Stilfser Joch Európa legmagasabb hágója az olasz-svájci határon. A panoráma út az egyik legismertebb magashegyi kirándulóhely Olaszországban, a híres kerékpárverseny, a Giro d'Italia egyik leglátványosabb szakasza.


A Passo dello Stelvio (Stilfserjoch) utat Valtellina és Val Ventoso közt a Habsburgok építették ki, mikor elfoglalták Lombardiát és össze akarták kötni Tirollal. Ezért megbíztak egy lombard építészt, Carlo Doneganit, akinek a tervei alapján 1825-ben megnyílt a 49 km-es út. Munkájáért Ferdinánd császár 12 évvel később az Osztrák Birodalom Lovagja és a Stelvio Nemese címet adományozta neki.

A hágó Tirol és Bormio között helyezkedik el, Sondrio megyében, 75 kilométerre Bolzanótól és körülbelül 200 méterre a svájci hágótól. A felette lévő csúcsot a "Három Nyelv Csúcsának" nevezik (Piz da las Trais Linguas/ Dreisprachenspitze/ Cima Garibaldi), hiszen itt találkozik az olasz, a német és a romans nyelv.

75 hajtűkanyarból áll összesen, nem véletlenül választotta a Top Gear brit autósmagazin "a világ legnagyszerűbb útjának".

Ezekből 48 az északi oldalon van, ezért sok versenyt szoktak rendezni itt. A 48 hajtűkanyar az 1.55 m magasan fekvő Trafoi-ból vezet a 2.757 magas Stilfserjoch hágóra, amelyet tovább súlyosbít, hogy a hágó útjain felezővonal nincs felfestve, de bármikor lehet számítani szembejövő forgalomra.

Stelvio egyébként egy igazi nyári síközpont, kizárólag a nyári szezonban tart nyitva. Stelvio többnyire május végén nyit ki, ugyanis erre sikerül megtisztítani a gleccserhez szerpentint. A június 1-i nyitás után valamikor novemberben zár be. Ez azonban nem mindig jelent folyamatos szezont, hiszen előfordul, hogy a kevés hó miatt augusztus végén bezárni kényszerülnek, majd az azt követő komolyabb havazás után újra lehet síelni Stelvio gleccserén, amelynek széles és javarészt lankás pályái kitűnőek kezdőbb síelők számára is.

Girót már nagyon sokszor rendeztek itt, legelőször 1953-ban (Fausto Coppi), legutóbb 2012-ben (Thomas de Gend). Minden évben, augusztusban egy napra lezárják a hágót a motorral hajtott járművek előtt, ekkor körülbelül 8.000 biciklista teker fel.

2008-ban a Moto Guzzi motorgyártó elkezdett gyártani egy Stelvio nevű modellt a hágó tiszteletére.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:Trafoi
GPS: 46° 31′ 43.1067″, 10° 27′ 10.92726″
Honlap: http://www.stelvio.net/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward