Karintiában meglepően egyediek idén a karácsonyi vásárok

2022. november 10.

print Hetedhétország.hu

Karintiában meglepően egyediek idén a karácsonyi vásárok

Karintiában a karácsony előtti időszak különösen magával ragadó. 





A karintiai karácsonyi vásárok – amelyek mindegyike egyedi, különleges karakterrel bír – hangulatos adventi koncertekkel, kézműves termékek egész sorával és hagyományőrző karácsonyi programokkal csábítanak kikapcsolódásra. A tavaknál, a hegyekben, a városokban, a völgyekben vagy a borászatokban: meg fog lepődni, hogy milyen különleges kincsek és meglepetések várnak itt önre.

Téli túra 1750 méteres tengerszint feletti magasságban

Katschberg adventi túraút (c) Kaernten Werbung/Michael Stabentheiner

A Katschberg adventi túraút 1750 méteres tengerszint feletti magasságban, hófödte tájakon keresztül csábít hangulatos téli sétára. A téli túraútvonal mentén romantikusan megvilágított rusztikus szénapajták sorakoznak, amelyek új funkciójukban a letűnt korok meghitt és giccsmentes karácsonyára emlékeztetnek.

Az egyik pajtában betlehemi jászolt alakítottak ki élő birkákkal és pónikkal, egy másik szuvenír- és kézműves kunyhóvá alakult át, emellett egy hagyományos betlehemi jászol és különféle zenei előadások is várják itt a túrázókat – továbbá forró teával teli teáskannák, amelyekből mindenki tölthet magának a saját teáscsészéjébe, amit a fenntarthatóság jegyében tartalmaz a belépődíj.

Az adventi túraút kiindulópontja gyalogosan az úgynevezett Wichtelwegen (2,5 km) keresztül érhető el, vagy egy romantikus lovas kocsis utazással. Egy kényelmes séta az adventi ösvényen körülbelül 45 percet vesz igénybe. A túraösvény november 25-től minden szerdán, illetve péntektől vasárnapig tart nyitva, valamint december 8-án is.

A Nockberge-hegység szívében

Bad Kleinkirchheim (c) Kaernten Werbung/Michael Stabentheiner

A Nockberge-hegység szívében található Bad Kleinkirchheim ad otthont a Kirchheimi Adventnek. Különösen hangulatos légkör várja a vendégeket a Kurparkban, ahol a kiállítók hagyományos kézműves termékeket (többek között ékszereket és karácsonyi díszeket), valamint regionális finomságokat kínálnak.

A vendégek az Adventi ösvényen békére és csendre lelhetnek: a karácsonyi sétaút különleges adventi ablakok mellett vezet a Kurparkból a St. Kathrein-templomhoz. November 26-tól minden szombaton.

A felhők felett

A Pyramidenkogel kilátótorony, a világ legmagasabb, fából készült kilátótornya különleges adventi élményeket kínál a felhők felett. A Wörthersee régió 100 méter magas, már messziről is jól látható ismertetőjegye különleges módon világítja meg az eget és lélegzetelállító kilátást kínál egész Karintiára.

A kilátótorony lábánál egy hangulatos adventi vásár várja a látogatókat tűztálakkal, ülőhelyekkel és faházakkal, amelyekben az Alpok–Adria régióból származó kézművesek (pl. kovácsok) termékei, valamint regionális finomságok várják a vendégeket. A zenei aláfestésről helyi együttesek, a gyermekek kikapcsolódásáról szórakoztató téli programok gondoskodnak.

Azok, akik autó nélkül utaznak a kilátótoronyhoz, használhatják a Wörthi-tavon közlekedő adventi hajót, majd a Maria Wörthből a Pyramidenkogel kilátóhoz és vissza közlekedő adventi buszjáratot. November 25-től minden héten péntektől vasárnapig, valamint december 8-án is.

Városok karácsonyi hangulatban

Adventmarkt in Klagenfurt

Klagenfurt (c) Österreich Werbung/Tourismusregion Klagenfurt am Wörthersee/Johannes Puch

A karintiai városokban az adventi időszak különleges és meghitt pillanatok egész sorát kínálja. A klagenfurti Neuer Platzon november 19-én nyílik meg a karácsonyi vásár, ahol vidám szórakozásra és meghitt pillanatoka egyaránt lehetőségünk nyílik. A kereskedők, a kézművesek és a vendéglősök, valamint a zenei programok minden korosztály számára változatos kikapcsolódást biztosítanak. Ezenkívül idén több helyen kisebb vásárokat és rendezvényeket is tartanak, így a Klagenfurtban tett séta változatos felfedezőtúrává alakulhat át: a Dóm téren hagyományos adventi vásár várja a vendégeket kézműves termékekkel, a tartományi székház udvarán a Csendes Advent keretén belül a legjobb karintiai kórusok énekelnek, a városi plébániatemplom tornyából pedig fúvószenekarok koncertjei hallhatók.

A Klagenfurti Advent egyik újdonsága és különleges fénypontja a DonnerSzenen kulturális program, amely kiválasztott udvarokban zenével és irodalommal várja a vendégeket.

Tipp: a Wörthi-tavon tett hajókirándulással a Klagenfurti Advent nagyszerűen kombinálható a Pörtschachban, Veldenben, Maria Wörthben és a Pyramidenkogel kilátónál található programokkal. Ideális választás egy hétvégi kiránduláshoz. November 19-től minden nap.

Nem kevésbé hangulatos és változatos Villach, a fény városa, amely romantikusan kivilágított óvárossal, valamint hangulatos kézműves és gasztronómiai standokkal várja a vendégeket. A város plébániatemplomának tornya óriási gyertyaként világít és mutatja az utat. November 18-tól minden nap.  

A Villachi Adventi Vásár egyik fénypontja a Téli Csodaerdő, amely egyedi fotómotívumokkal várja a kicsiket és a nagyokat. Thomas Brezina gyermekkönyvíró elképzelései szerint ragyog fel a belváros közepén található Parkhotel parkja november 18-tól minden nap.

Közvetlenül a tóparton – a Wörthi-tó partján

Velden (c) Gert Steinthaler/KaerntenWerbung

A Veldeni Angyalváros változatos adventi programjaival mindig is fix pont volt a családok körében. Gyerekek, fiatalok, szülők és nagyszülők egyaránt jól érezhetik itt magukat. Ennek egyik oka a rendkívül változatos gyermekprogram-kínálat, amelyek középpontjában az ügyetlen, de szerethető angyaltanonc, Fabian áll. Vele együtt számos kalandot élhetnek át a karácsonyi vásár látogatói. Az izgalmas adventi felolvasások, a sétavonattal való utazás és a kézműves foglalkozások felejthetetlen pillanatokkal ajándékozzák meg a gyermekeket. A program újdonsága idén a Csillagok élményprogram.

A veldeni karácsonyi fényártól azonban nem csak a gyermekszemek ragyognak fel. A tóban úszó adventi koszorú, a kastélyszálló előtti óriáskerék vagy a romantikus lovas kocsikázás minden látogató szívét megdobogtatják. Azok, akik a vízről szeretnék megcsodálni az ünnepi fényárban úszó Veldent, a Wörthi-tavon tett hajókirándulás alkalmával megtehetik ezt: minden adventi hétvégén megrendezésre kerül az Adventi varázs a hajón, amelynek keretén belül a látogatók felkereshetik a Wörthi-tó körüli karácsonyi vásárokat. November 25-től minden héten péntektől vasárnapig, valamint december 8-án is.

Winter in Maria Wörth am Wörthersee

Maria Wörth am Wörthersee (c) Österreich Werbung/Wörthersee Tourismus GmbH/Gert Steinthaler

Meghitt adventi hangulat várja a vendégeket a Wörthi-tó déli partján található Maria Wörth-félszigeten, amelyet vizuálisan két festői templom ural. A hagyományőrző Templomi advent keretén belül színvonalas koncertprogram várja a vendégeket a zarándoktemplomban, a rusztikus faházakban pedig helyi kulináris finomságokat és különféle kézműves termékeket kínálnak. November 26-tól szombatonként és vasárnaponként.

Szintén csendes és elmélkedő a hangulat a pörtschachi tóparti sétányon található Csendes advent karácsonyi vásáron. A középpontban a környék neves kórusainak és egyesületeinek koncertjei állnak, karintiai dalokkal és hagyományőrző énekekkel. A (családi) programok különlegességei közé tartozik a Pörtschach-félsziget természetvédelmi területén tett fáklyás túra, aminek célpontja egy élő betlehemi jászol, valamint a karácsonyi palackposta és az adventi sétahajózás a tavon. November 25-től minden héten péntektől vasárnapig, valamint december 8-án is.

Téli varázslat Dél-Karintiában

Ausztria legmagasabban fekvő karácsonyi vásárát a Petzenen tartják, 1700 méteres magasságban: a ragyogó téli csodavilág helyi finomságokkal, zenei programmal, hagyományos kézműves termékekkel és tűzshow-val várja a vendégeket. Az adventi vásár könnyen megközelíthető hegyi felvonóval is, amiből csodálatos kilátás nyílik Dél-Karintiára. December 3-án, 10-én és 17-én (szombaton), valamint december 9-én (pénteken).

A dél-karintiai Tainachban található Domäne Lilienberg borászat adventi borozásra invitálja az érdeklődőket. Az elegáns adventi vásár mesebeli környezetben kínál különleges kulináris élvezeteket, emellett angyalok postahivatala, gyermekműhely, manók és ízlésesen feldíszített standok is várják a vendégeket. Természetesen az exkluzív Domäne Lilienberg borok sem maradhatnak ki a kínálatból. A varázslatos Fénypark már önmagában is megér egy adventi kirándulást Tainachba. A Lilienberg déli lejtőjén bemutatott fényinstallációk egy mitikus lényekkel teli lenyűgöző mesevilágba kalauzolják el a látogatókat. November 24-től minden héten csütörtöktől vasárnapig.

Téli Karintia-kártya

Legyen szó a hófödte hegyek felfedezéséról vagy egyszerűen csak a karintiai természetben tett hótalpas túráról, a téli Karintia-kártya (Winter Kärnten Card) minden esetben tökéletes választás. A Pyramidenkogel kilátó lenyűgöző panorámája, a karintiai múzeumok kulturális kínálata, a termálfürdők és a hegyi felvonók mellett számtalan egyéb program gondoskodik a változatos téli időtöltésről.

Az adventi időszakban emellett a különleges 3 napos Adventi kártya is várja a vendégeket, ami november 5. és december 23. között érvényes.

Adventi vásáok autómentesen

Pörtschach (c) Gert Steinthaler/KaerntenWerbung

Autómentes utazás Karintiába: a közvetlen vasúti összeköttetéseknek köszönhetően kényelmesen és gyorsan juthatunk el az Alpok déli oldalán fekvő kedvelt üdülőhelyre. A pályaudvarról a szállásra a karintiai pályaudvari transzferrel (előző nap este 8 óráig kell lefoglalni) juthatunk el. A transzferrel összesen mintegy 6000 szálláshely és számos kirándulóhely is elérhető.

Autómentes közlekedés Karintián belül: a gyorsvasút összeköti egymással Karintia régióit. Példa: S1 útvonal (Klagenfurt – Pörtschach – Velden – Villach – Spittal/Millstätter See (Bad Kleinkirchheim/Katschberg). Az S1-es járat a teljes útvonalon óránként közlekedik, sőt Klagenfurt és Villach között a szombat kivételével minden hétköznap félóránként.

Karintia adventi vásárai nemcsak vonattal és busszal, hanem a Wörthi-tavon közlekedő kirándulóhajókkal is könnyedén megközelíthetők, amelyek Velden, Pörtschach, Maria Wörth, a Pyramidenkogel kilátó (buszjárat Maria Wörthből és vissza) és Klagenfurt (busz a tópartról a városközpontba és vissza) között közlekednek.

 (Címlapfotó: Pyramidenkogel (c) Gert Steinthaler/KaerntenWerbung)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play