Álruhás vámosok ellenőrzik a síelőket Ischglben - ezért sántikálnak sokan rosszban

2023. március 11.

print Hetedhétország.hu

Álruhás vámosok ellenőrzik a síelőket Ischglben - ezért sántikálnak sokan rosszban

Az Ausztria és Svájc közötti határ Ischgl/Samnaun síterepe különleges megfigyelés alatt áll.Síelő vámosok ellenőrizik a téli sportok szerelmeseit az Ischgl/Samnaun síterepen. A tisztviselők egyre gyakrabban találnak csempészárut, például luxuscikkeket, dohánytermékeket és alkoholt - írja az ORF

A vámhatóság tavaly 330 ezer határellenőrzést végzett Ausztriában. Az Ausztria és Svájc közötti határ Ischgl/Samnaun síterepén különleges megfigyelés alatt áll.

A svájci Samnaun városában a termékek a repülőtérhez hasonlóan vámmentesek, ezért nagy a kísértés, hogy ott vásárolják meg a cikkeket, és a sípályán keresztül Ausztriába szállítsák.

Az Ischgl/Samnaun síterepen dolgozó hat vámos feladata, hogy megakadályozza, hogy a téli sportok szerelmesei illegálisan behozzák ezeket az árukat Ausztriába. A csempészet az elmúlt években megnövekedett; az áruk mennyisége és értéke is növekszik. A leggyakrabban csempészett termékek a luxuscikkek, mint például ékszerek, ruházati cikkek, drága kozmetikumok, valamint dohánytermékek és alkohol.

Nemrégiben egy férfi három luxusórát próbált Ausztriába csempészni 60 000 euró értékben a hátizsákjában: "Az ilyen nagy lefoglalások ritkábban fordulnak elő, talán havonta egyszer. De minden nap találunk valamit" - mondja Harald Wurm, az ellenőrzés műveleti vezetője.

A tapasztalatok szerint a csempészek 90 százaléka vendég, tíz százaléka pedig helyi lakos, akik Svájcból próbálnak árut átvinni a pályán Ausztriába.

"A hátizsákos embereknél a legnagyobb az esélye annak, hogy Svájcból származó árut találunk. De természetesen a téli sportok szerelmeseit is ellenőrizzük hátizsák nélkül"

- mondja Wurm az ellenőrzések menetéről.

A vámosok szúrópróbaszerűen végzik az ellenőrzéseket közvetlenül az osztrák-svájci határon.

"A külvilág számára nem ismerhető fel, hogy vámosok vagyunk" - mondja Harald Wurm.

(Címlapfotó: Síelők Ischglben (c) TVB Paznaun - Ischgl)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play