Ezek a dolgok tilosak az utazók számára Spanyolországban

2023. április 27.

print Hetedhétország.hu

Ezek a dolgok tilosak az utazók számára Spanyolországban

Spanyolországba szeretne utazni 2023-ban? Akkor ezt a hét, részben meglepő szabályt érdemes betartani.

Spanyolország a németek egyik legnépszerűbb nyaralási célpontja. Ám hiába a spanyol meleg várakozása, sok utazót hideg zuhany fenyeget, miután megérkezik a Baleár-szigetekre vagy a spanyol szárazföldre - ha nem ismeri ezeket az új szabályokat.

1. Dohányzás a tengerparton

Nagy veszélyt jelentenek a természetre és nem szép látvány a nyaralók számára: cigarettacsikkek a strandon. Főleg a városi strandokon és a partimérföldekkel rendelkező helyeken a strandolók gyakran lépnek bele undorító csikkmaradványokba.

A növekvő szemétmennyiség és a sérülésveszély miatt néhány spanyol tengerparti üdülőhely már dohányzási tilalmat rendelt el a strandjain. Most a spanyol parlament még egyszerűbbé tette az ilyen tilalmakat, és országos szintű rendeletet fogadott el. Mostantól minden város és önkormányzat bármikor könnyedén elrendelheti a dohányzási tilalmat a strandokon.

Barcelonában 2022. július 1. óta tilos a dohányzás a strandon, Mallorcán pedig rendszeresen új füstmentes strandokkal bővül a kínálat.

A Spanyolországban nyaralóknak érdemes tájékozódniuk, mielőtt rágyújtanának a strandon. Ugyanis aki tiltott zónában dohányzik, annak akár 2000 eurós bírságra is számítania kell.

2. Strandteniszt is szabályozzák

A tapasztalt tengerparti nyaralók jól ismerik ezt a látványt: a gyerekek - de sok felnőtt is - a fürdőzés és a napozás közötti változatosság kedvéért szívesen játszanak egy kis strandteniszt.

Rendszerint két strandlabdázó extra széles faütőkkel püföl egymásnak egy kis labdát, általában kissé esetlenül, a tenisztudás hiánya miatt. Így aztán gyakran előfordul, hogy a gumilabda a szomszédos strandfotelben landol, vagy éppen egy strandlabdázó vakon megbotlik rajta üldözés közben.

Ezért a spanyolországi Andalúziában található Cadiz városa mostanra minimális távolságot vezetett be a strandtenisz és az "evezős" játékok számára. Ez azt jelenti, hogy aki a strandon teniszezik a többi strandolótól hat méteren belül, azt a hatóságok megrovásban részesíthetik, vagy akár pénzbírsággal is sújthatják.

3. A tengerbe pisilés

A hólyag szorít, de a vízből való kijutás egyszerűen túl messze van: valószínűleg mindenki pisilt már valamikor a tengerbe. De vigyázat: ha a nyarat az Atlanti-óceán partján fekvő spanyol tengerparti városban, Vigóban tölti, jobb, ha nem teszi meg.

Ha a strandot vagy a tengert használja vécének, akár 750 eurós bírságra is számíthat

- derül ki a galíciai városi tanács nem sokkal a 2022-es nyári szünet kezdete előtt frissített közleményéből. Eszerint aki a vízbe pisil, az megsérti a régió egészségügyi és higiéniai előírásait.

A spanyol média szerint azonban továbbra is nyitott kérdés, hogy ki fogja ellenőrizni ezeket az új szabályokat. Vigo városa azonban azt tervezi, hogy több nyilvános WC-t telepít a strandokra, hogy a partok tisztán tarthatók legyenek.

4. A bikinis szabálysértés akár 300 euróba is kerülhet

A fürdőruhák tilalma már egy kicsit hosszabb ideje érvényben van. Több spanyol városban is tilos bikiniben vagy fürdőnadrágban sétálni a városközpontokban.

Barcelonában és Mallorca számos strandján is 120 és 300 euró közötti bírságot kockáztatnak azok a fürdőzők, akik fürdőruhában mennek ki a strand területén kívülre felfrissülni. Az "első alkalommal elkövetők" esetében azonban általában megmarad egy figyelmeztetésnél.

Mallorcán tizenegy étteremben és bárban vezettek be mostanra dress code-ot. Ezek között van az El Chiringuito Beach House, a Bonito Kitchen & Cocktails, az Upper Mallorca. Tilos a hétköznapi ruházat, például a flip-flop, a pánt nélküli felsők, a focimezek és az egyes bárokat reklámozó pólók. Szintén tilos az utcai árusoktól vásárolt feltűnő darabok, például a sötétben világító sapkák.

5. "Balconing" tilalom

A medencére néző erkélyes szállodai szoba néhány vendéget gondolkodásra csábíthat: miért sétálnánk át az egész szállodán, ha az erkélyről egyenesen a hűs vízbe ugorhatunk?

Sok szálloda medencéje közvetlenül az erkélyek alatt található. Néhány részeg bulizó vendég nem tud ellenállni az ugrás veszélyes kísértésének.

Ez a kísértés azonban abszolút életveszélyes. Spanyolországban az úgynevezett balkonugrások többször is súlyos sérülésekhez, sőt halálesetekhez vezetnek. Többnyire az alkoholos befolyásoltság alatt álló partituristák esnek a halálba.

A Baleár-szigeteken most egy új törvény született, amely legalább megfékezné a veszélyes tendenciát. Akit balkonozáson, azaz erkélyre mászáson vagy erkélyről ugráláson kapnak, annak 600-tól 1200 euróig terjedő pénzbírságra kell számítania.

6. Mallorca: Korlátozzák az italokat

Mallorca már régóta különböző intézkedésekkel próbál fellépni a mértéktelen bulizós turisták ellen. Ezért szigorú szabályokat léptettek életbe, amelyek tiltják az alkohol árusítását a kioszkokban és a szupermarketekben este fél tíz és reggel nyolc óra között.

Emellett Playa de Palma, S'Arenal és Magaluf térségében már nem engedélyezettek a happy hour, az all-you-can-drink ajánlatok és a szervezett kocsmatúrák. Magaluf, Sant Antoni és Playa de Palma all inclusive szállodái nem szolgálhatnak fel vendégeiknek napi hat italnál többet.

7. Az italozós partikon való részvétel drága lehet

Spanyolországban még mindig a spontán ivóbulik a trend. Az úgynevezett "botellones" során az emberek spontán módon hangos zenét játszanak, ünnepelnek és mindenekelőtt isznak az utcán.

Sok spanyol város aggódik ezek miatt az ivászatok miatt, de a részvételért járó bírságok eddig viszonylag alacsonyak voltak: akit rajtakaptak, annak 60 és 100 euró közötti összeget kellett fizetnie. Akik 30 napon belül kifizették a bírságot, azoknak 75 százalékkal csökkentették a befizetésüket.

Barcelona most keményebben fellép, és 600 euróra emeli a bírságot. Az azonnal fizetőknek - és fizetőknek csak a felét kell kifizetniük.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play