Vadregényes stájer erdő lett a Világörökség része

2023. szeptember 21.

print Hetedhétország.hu

Vadregényes stájer erdő lett a Világörökség része

 Lassingtal-i vadon egyike a világ mindössze 218 UNESCO világörökségi helyszínének





A stájerországi Lassingtalban található vadregényes terület a jövőben az UNESCO természeti világörökség része lesz - írja az ORF.

A terület 2021 nyarán került védelem alá, és csatlakozik az alsó-ausztriai Dürrenstein vadonterülethez. A Lassingtalban nagy jelentőséggel bír az Európai bükk.

A Lassingtali-vadon egyike a világszerte mindössze 218 UNESCO-világörökségi helyszínnek - derült ki Ursula Lackner (SPÖ) természetvédelmi tartományi tanácsos csütörtöki nyilatkozatából -, és ez az első világörökségi helyszín Stájerországban.

A Landl és Wildalpen településeken fekvő terület mintegy 3500 hektárt foglal magában, és két évvel ezelőtt vették védelem alá. A közvetlenül szomszédos, ugyancsak nagy kiterjedésű, alsó-ausztriai Dürrenstein vadonterületével való egyesüléssel egy

Európában egyedülálló védett terület jött létre az Alpok ívének legnagyobb megmaradt őserdejével.

Egy listán a Galapagos-szigetekkel

"Ezáltal bolygónk egyik legkülönlegesebb területe - akárcsak a Nagy-korallzátony Ausztráliában vagy a Galápagos-szigetek a Csendes-óceánon" - mondja Ursula Lackner.

A helyi politikusok remélik, hogy a Dürrenstein-Lassingtal vadonterület nemcsak a biológiai sokféleség és a fajvédelem szempontjából jelent hatalmas nyereséget, hanem a turizmus szempontjából is új távlatokat kínál.

Különleges ökoszisztémák és az Európai bükk

Ahhoz, hogy az UNESCO természeti világörökségi listájára felvegyék, bizonyítani kell a terület egyediségét vagy jelentőségét az egész emberiség számára. A Lassing-völgyben ez a régi, természetközeli vörös bükk állományok és a velük járó különleges ökoszisztémák.

Számos állat, növény, gomba és más élőlény szorosan kapcsolódik az Európai bükkhöz. Az egyik különlegesség, hogy ez a sokszínű, különböző fajokból álló hálózat évezredek alatt tudott kialakulni és fejlődni. Ez a folyamat, amely a mai napig tart, egyedülálló a világon, ezért felvették a Természeti Világörökségek listájára.

Ennek eredményeként a Lassingtal ma már része a "Kárpátok és Európa más régióinak bükkös erdei és ősbükkös erdei" címmel csoportosított európai bükkös erdőhálózatnak, amely jelenleg 18 európai államban 94 alterületet foglal magában.

(Címlapfotó: Bükkerdő (c) Österreich Werbung/Ulli Cecerle-Uitz)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play