A 90-es évek szubkulturája és sámándob: Megnyílt a magyar pavilon a Velencei Biennálén

2024. április 19.

print MTI/Hetedhétország.hu

A 90-es évek szubkulturája és sámándob: Megnyílt a magyar pavilon a Velencei Biennálén

Magyarország a kezdetektől fogva, 1895 óta részt vesz a Velencei Biennálén, a magyar pavilon - a nemzeti pavilonok közül harmadikként -1909-ben készült el.

Nemes Márton Techno Zen című installációjával nyílt meg a 60. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja.

Nemes Márton alkotása túlmutat a festészeten, hiszen a fémtechnika, a zene és a színpadi fények is részét képzik az installációnak. A Techno Zen című alkotás egyfelől a kilencvenes évek szubkultúrájának világát idézi a "boldog huszadik századra" emlékeztetve, másrészt az installációhoz használt sámándobok arra az ősi hagyományra is utalnak, amelynek jegyében a magyarok a reflexív gondolkodást és a békét képviselik a világban.

Az installáció összetett munka eredménye, amelyhez a Nemes Mártonnal együttműködő művészkollektíva is hozzájárult. 

A Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Fabényi Júlia szerint a művész alapkoncepciója, amely a vizuális élményt hanggal, mozgással és a legkülönfélébb képi technikákkal ötvözi, a látogató számára különleges, új szintet jelentő élményt kínál: egyszerre meglepő, a komfortzónából kizökkentő, hiszen a pavilon összes tere megmozdul és szervesen integrálódik a művész érzéki univerzumába.

A kiállítás kurátora, Kopeczky Róna pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt egy szélsőségesen polarizált, árnyalatokat nélkülöző vagy teljes mértékben kizáró társadalmi jelenségek által jellemzett korban emberségre, nyitottságra, toleranciára biztató humanista üzenetet kíván közvetíteni.

A nagyközönség péntektől látogathatja a magyar pavilont, amelynek kiállítását Velence után, decemberben - kibővített formában - a Ludwig Múzeum Budapesten is bemutatja.

Magyarország a kezdetektől fogva, 1895 óta részt vesz a Velencei Biennálén, a magyar pavilon - a nemzeti pavilonok közül harmadikként -1909-ben készült el, legutolsó nagy felújítása pedig 2000-ben zárult le.

(Fotók: Nemes Márton festőművész Techno Zen című összművészeti alkotása a Velencei Biennálé magyar pavilonjában 2024. április 16-án. MTI/Ludwig Múzeum/Biró Dávid-Bilák Krisztina)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play