Energiakristályt építettek Dachstein tetejére - Fotók

2024. május 23.

print Hetedhétország.hu

Energiakristályt építettek Dachstein tetejére - Fotók

Megnyitották az új hegyi állomást a Dachsteinen.





Kilenc hónapos építkezés után csütörtökön hivatalosan is megnyitották az új "Energiekristall" hegyi állomást a Dachsteinen. Ausztria legmagasabban fekvő építkezésén a régi hegyi állomást, beleértve az 1969-es gleccseréttermet is, a tél folyamán a legmostohább körülmények között teljesen felújították, kibővítették és fotovoltaikus rendszerrel modernizálták. Az új hegyi állomás 80 százalékban energiafüggetlen. A felújítás mintegy 14 millió euróba került a Planai-Hochwurzen-Bahnennek.

Ausztria legmagasabban fekvő építkezésének alapkőletételére 2023 szeptemberében került sor. Azóta mintegy 350 tonna bontási anyagot szállítottak le a völgybe. Az építkezéshez egy kifejezetten a Dachsteinre tervezett toronydarut állítottak fel, hogy az újonnan beépített 150 tonna acélt és 20 tonna szerkezeti acélt a hegyre manőverezzék. 166 köbméter betont használtak fel, és mintegy 2000 négyzetméternyi új tetőfelületet építettek be.

Az új hegyi állomás mintegy 600 négyzetméter üveghomlokzatot, 1000 négyzetméter külső homlokzatot és ugyanennyi trapézlemez homlokzatot kapott. Ezenkívül 630 négyzetméternyi fotovoltaikus rendszer található: 338 modul, amelyek maximális teljesítménye évi 100 000 kWh. A hegyi állomás tehát 80 százalékban energiafüggetlen. Az új épületben összesen mintegy 120 kilométernyi elektromos kábelt fektettek le, és mintegy 600 új világítótestet szereltek fel.

Az új égbe vezető létra 6,36 tonna súlyú, tizenkét lépcsőfokos, üvegplatformmal ellátott. Mintegy 4,8 méterrel emelkedik a hegyi állomás homlokzatának pereme fölé. Valószínűleg a vendégek új fotóhelye lesz.

Mint 1969 óta, a szövetségi államhatár most is az új gleccserétterem közepén halad keresztül, amely most már mintegy 220 fő befogadására alkalmas. Az új sky bar mintegy 100 vendég számára van kialakítva. Az étterem új terasza, egy 40 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, egy üzlet és egy öltöző a sportolók számára.

A Planai-Hochwurzen-Bahnen szerint a Dachstein az első számú osztrák hegy az Instagramon, és évente közel 280 000 látogatót vonz. Az itt található Jégpalota is, amely népszerű látványosság a hegyen.

A Dachsteinre felvezető drótkötélpálya-projekt ötlete már az 1930-as években felmerült. 1960 novemberében konkrét tervek készültek. Az építési munkálatok 1966 októberében kezdődtek. A megnyitóra végül 1969 júniusában került sor, és az akkor elvégzett munkát ma már műszaki remekműként tartják számon.

Számos korszerűsítés után 2013-ban új, egyenként 5,2 tonnás panorámakabinokat vásároltak, amelyek áthidalják a völgy- és a hegyi állomás közötti 2175 méteres magasságot. A magasságkülönbség 998 méter, az átlagos menetidő pedig hét perc. Óránként akár 445 személyt is lehet szállítani. Eddig mintegy 9,9 millió feljutást hajtottak végre.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play