Város

Hallstatt: Vége a tömegturizmusnak, már csak egynapos látogatók érkeznek

Hallstattban ismét fellendült a turizmus. Míg márciusban még "üres" városról beszéltek, mostanra a szűk utcák ismét megteltek látogatókkal. Azonban elsősorban az egynapos látogatók jönnek, akik nem akarnak sokat költeni.

Látványtervek: Ilyen lesz a megújult Citadella

A tervek szerint a zöldfelület a másfélszeresére nő a felújítás után a Citadellán. Az erődfalon belül egy új közpark, tó, új átjárók nyílnak, így az erőd nyitottabb, szabadabb és természetközelibb lesz. Létrejönnek új kilátóteraszok is, ahonnan élvezni lehet majd az egyedülálló panorámát.

Új funkciót kap a kóbor macskák tere Rómában

A felújítás után a Torre Argentina téren a macskák helyét a turisták veszik át.

16 év után újranyit a Samaritaine, Párizs leghíresebb áruháza

A Samaritaine nagyáruház 20 ezer négyzetméteren nyílik újra a korábbi 30 ezer helyett, s mintegy hatszáz luxusmárka termékeit kínálja a divattól a gasztronómiáig.  

Magaslati mámor Linzben

Az égi sétaút legkülönlegesebb fénypontja a fa kilátótorony.

Pezsgő kulturális negyed lesz a budai Margit-körút

Ahogy a kezdeményezés lépésről lépésre valósul meg, úgy alakul ki egy élettel teli, fenntarthatóbb városrész.

A Sopron főterén álló műemlékekből egy hatalmas múzeum lesz

A soproni Múzeumnegyed-projekt során úgy kapcsolják össze az épületeket, hogy azok belülről átjárhatók legyenek, egyetlen múzeumi egységet alkossanak.

Már egy éve, hogy leégett a Notre Dame

Harangozással emlékeznek meg szerda este a párizsi Notre-Dame-ban a székesegyházban pusztító egy évvel ezelőtti tűzvészről. 

A Champs-Élysées-ből különleges kertet varázsolnak

A Champs-Élysées megújítását tervezik a párizsi olimpiát követően. Környezettudatos, vonzó és befogadó lesz.

A budai Vár híres Mátyás kútja újra működik

A  budai Várban a felújított Mátyás kút a király vadászatát jeleníti meg.

Védőkorláttal veszik körül a római Trevi-kutat

Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a turistákat abban, hogy az olasz főváros egyik legismertebb műemlékére üljenek. 

2020-ban még nagyobb tömeg lesz Brüsszelben

Rekordot döntött 2019-ben Luxemburg nemzetközi repterének utasforgalma az új közvetlen járatok indításának köszönhetően. 2020-ra további útvonalak indítását jelentették be.

Felavatták Párizs legmegosztóbb szobrát

Jeff Koons, amerikai képzőművész monumentális tulipánszobra a 2015-ös és 2016-os párizsi terrortámadások áldozatairól emlékezik meg.

Néhány változás, amit nem hagyhat figyelmen kívül, ha Velencébe látogat

A változtatások célja a tudatos turizmus szorgalmazása, hogy a látogatók ne csak "kihasználják" Velencét, hanem hozzájáruljanak a város örökségének fennmaradásához.

A Jégvarázs miatt turistaáradat fojtogatja Hallstattot

A túl nagy idegenforgalom áldozatává vált egy idilli osztrák falu, amelyről elterjedt, hogy róla mintázták a Jégvarázs című animációs Disney-kasszasiker királyságát, Arendellét.

Göteborg és Malaga az intelligens turizmus új fővárosai

Göteborgot és Malagát választották az intelligens turizmus 2020-as európai fővárosainak.

Látogatható a John Lennon révén legendássá vált Strawberry Field Liverpoolban

Először nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a John Lennon révén legendássá vált Strawberry Field Liverpoolban: az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit.

Egy vandál magyar miatt szigorítják meg a Colosseum őrzését

Megszigorítják a Colosseum őrzését, miután egy magyar turistát azon kaptak, hogy megpróbálja belevésni nevének kezdőbetűit az ókori amfiteátrum falába.

A bécsi BKV elképesztő csilivili vécéket alakított ki a metróállomásokon

Patyolattisztaság, érintés nélküli vízcsapok, szappan- és törülközőadagolók, víztakarékos piszoár és megnyerő dizájn – ez fogadja a Stephansplatzon lévő metróállomás mosdójának látogatóit. 

Újabb korlátozást vezetnek be Dubrovnikban

A jövőben csak elektromos taxik közlekedhetnének Dubrovnikban.

Ismét Bécs a legokosabb város

A világ városainak smart city rangsorán első helyen újra Bécs végzett, az osztrák fővárost London és a kanadai St. Albert követi.

Mishmi takin és galléros agáma Magyarország új lakói

A dinoszauruszok világát idéző megjelenésű galléros agáma a debreceni állatkert, a takinborjak pedig a nyíregyházi állatkert új lakói.

Bécs első biciklis játszóterén kockakő-szimulátor is lesz

2021-től biciklis játszótéren gyakorolhatják a biztonságos bringázást a bécsi gyerekek. A különböző pályákon olyan akadályokon kell átkerekezniük, amelyekkel a való életben is találkoznak: kockakövön, villamossínen, járdaszegélyen. Gyakorolhatnak a saját biciklijükkel, de kölcsönözhetnek is bringát.

Influenszerek támadásaitól szenved egy párizsi utca

Elege lett egy párizsi utcai lakóinak abból, hogy naponta idegenek tucatjai özönlik el a környéket, hogy színesre festett házaikról fotókat készítsenek és töltsenek fel a közösségi oldalakra.

Budapest környéki kirándulásokat inspiráló kisfilm készült

Madártávlatból fedezhetjük fel egy most készült kisfilmen Pest megye kevésbé ismert, ám szép és izgalmas látnivalóit: mint a ráckevei Hajómalom, a kisoroszi Szigetorr, a váci Diadalív vagy a zsámbéki Romtemplom.

Tilos enni az összes bécsi metrón

Mivel az U6-os vonalon bevált, január közepétől az összes bécsi metróvonalon betiltják az ételek fogyasztását. Azokat, akik vétenek az új szabály ellen, csupán figyelmeztetik, és egyetlen kisgyerektől sem veszik el a kiflijét.

Varázslatos hangulatú kétszintes koripálya nyílik Bécsben

Január 18-án nyitja meg kapuit az immáron 9.000 négyzetméterre bővített Bécsi Jégálom (Wiener Eistraum). A varázslatos hangulatú jégpálya újdonsága, hogy idén először két szinten korizhatnak a téli sportok kedvelői.

Még a rókák szerint is Bécs a legjobb hely a világon

Bécs a legélhetőbb város – ezt gondolhatják az osztrák főváros körüli erdőben élő rókák is.

A Trevi-kút aprópénzeit többé nem a szegények kapják

Kitört a vihar a római városvezetés és az egyház között a Trevi-kútba dobált aprópénzek felhasználása miatt.

A bécsi az 1. a budapesti a 17. legjobb európai állatkert lett

A bécsi állatkert az 1., a budapesti a 17. lett az európai állatkertek 2018. évi ranglistáján.

Csak november végéig láthatók a pandaikrek Bécsben

Igyekeznie kell, aki még szeretne találkozni a Schönbrunni Állatkert két sztárjával, az óriáspanda-ikrekkel, Fu Fenggel és Fu Bannal. 2018. december 2-án ugyanis megkezdik utazásukat Kínába.

A bécsi metróban még az utasok hangulatával is törődnek

A szivárvány színeiben pompáznak a kapaszkodók a bécsi U6-os metró egyik szerelvényében - így szeretnének színt vinni a tömegközlekedés hétköznapjaiba. 

Bécsi koalának bécsi reggeli

Frissen szedett, helyben termesztett eukaliptusszal gazdagodott Wirri Wirri, a Schönbrunni Állatkert koalájának étrendje.

Athén az Európai Unió leginnovatívabb városa

Athén jó példája azon városoknak, amelyek bár számos kihívással néznek szembe, nagy dolgokat képesek elérni. Az innovációval a görög főváros új utat választott a gazdasági és társadalmi válság leküzdésére.

Lyont és Helsinkit választották az intelligens turizmus európai fővárosainak

Először osztják ki az intelligens turizmus európai fővárosainak járó díjat, amelyet idén Helsinki és Lyon  érdemelt ki.

Golyóálló üvegfallal tették biztonságosabbá az Eiffel-tornyot

A párizsi Eiffel-torony a világ egyik leglátogatottabb turistalátványossága, az elmúlt 128 évben 300 millió látogató kereste fel. Azért, hogy ez így is maradjon egy 3 méter magas és 6,5 centiméter vastagságú golyóálló üvegfalat húztak fel Eiffel-torony köré az esetleges terrortámadások ellen. 

Festőnek állt a bécsi állatkert óriáspandája

Festeni kezdett Yang Yang, a bécsi állatkert nőstény óriáspandája. A "művek" megvehetőek, a bevételből könyvet jelentetnek meg az óriáspandák bécsi történetéről.

Megbírságolhatják a "helytelenül viselkedő" turistákat Amszterdamban

A hollandiai Amszterdam kampányt indított, arra kérve a városba érkező turistákat, hogy tartsák tiszteletben a város nyugalmát, ellenkező esetben magas bírságot fizethetnek.

Bécsben mesélnek a metrók, buszok és villamosok

Október végéig a bécsi metrók, buszok és villamosok utasai a közelben lévő utcákról is olvashatnak érdekességeket a járműveken található kijelzőkön.

Bécsben élni a legjobb a világon

Bécsben a legjobb, Damaszkuszban a legrosszabb élni londoni elemzők szerint. Budapest a 34. helyre került.

Lisztkukaccal szórt eperfagyit is kóstolhat Bécsben

A bécsi Naschmarkt minden hónapban más-más különleges gasztronómiai élménnyel, valamint élő zenével várja a látogatókat. Ezen a hétvégén például a karamellizált lisztkukaccal szórt eperfagyit kóstolhatják meg a bizarabb, ínyec ételek kedvelői.

Bécs 2018-ban is a világ legélhetőbb városa

2018-ban is Bécs a világ legélhetőbb városa. Az osztrák főváros immáron kilencedik alkalommal került a Mercer előkelő listájának élére. 

Párizs téli mesevilággá változott

Az elmúlt napokban hatalmas mennyiségű hó esett le Párizsban és környékén. Ekkora havazáshoz hasonló legutóbb 2013 januárban volt Párizsban.

Zegzugos utakon Bécsben

Az osztrák fővárosban járva lépten-nyomon átjáróházak keresztezik a gyalogosok útját. Az egykoron élet zajától zsibongó passzázsok felfedezésre hívják a járókelőket.

Itt a titok, miért olyan tiszták Bécs utcái

Bécsben hatékonyan veszik fel a harcot az illegális szemétlerakással, a kutyapiszokkal és a cigarettacsikkekkel.

Hatalmas árvíz van Párizsban

A Szajna vízszintjének emelkedése vasárnap is folytatódott Párizsban, ahol hétfőre virradó éjjel várják a tetőzést, de az végül nem fogja elérni a hat métert. Az ár levonulása várhatóan nagyon lassú lesz, így akár hetekig is eltarthat, amíg teljesen helyreáll az élet a francia fővárosban.

Lyon a leginkább akadálymentes város

Az akadálymentesítést kiemelt területként kezelő franciaországi Lyon kapta az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közösen alapított Access City (hozzáférhető város) díját.

Bécsi bortúra sramlival, musttal és borkóstolóval

Nagy lesz a jövés-menés a hétvégén a bécsi szőlőhegyeken, most tartják ugyanis a Bécsi Bortúrát. A résztvevők három útvonal közül választhatnak, amelyek mentén pincészetek és heurigerek várják a megfáradt kirándulókat.

Ilyen egy bécsi happy end az ausztrál pingvineknek

Két nehézsorsú pingvint fogadott be decemberben a bécsi Schönbrunni állatkert pingvinkolóniája. Rocky-t és Howie-t még tavaly novemberben sodorta partra a víz Ausztrália keleti partjainál.

Bécs zölden készül az ünnepekre

A fenntarthatóság jegyében a bécsi MA 48 zsibvásárán például másodkézből vásárolhatunk különleges ajándékokat, a „Fair Teiler” ételmegosztó közösségi hűtők segítségével pedig akár a karácsonyi libasültet is megoszthatjuk a rászorulókkal.

Elkészült Bécs leghosszabb metróvonala

A piros vonalat öt új állomással és 4,6 kilométerrel toldották meg. Az U1 bővítése alkalmából, 2017. szeptember 2-án ingyen menetjegyet kapnak az utasok, amellyel aznap, 9 és 21 óra között Bécs teljes tömegközlekedési hálózatán, korlátlanul utazhatnak. 

Meglepő, de Londonban már karácsony van

Londonban, legalábbis a brit főváros egyik legelőkelőbb nagyáruházában már beköszöntöttek az ünnepek, a Selfridges Oxford Street-i üzletében ugyanis megnyílt a karácsonyi vásár.

Alpesi forrásvízzel hűsítik magukat Bécsben a turisták

Bécsben is tombol a nyár, ezért immár 900 ivókútból vehetnek vizet városszerte a tikkadt járókelők. Ráadásul a kutakból a legjobb minőségű alpesi forrásvíz folyik.

Játszóteret csinálnak az utcákból Bécsben

Egy-egy délutánra lezárják és a gyerekeknek adják át Bécs néhány utcáját, hogy olyan játékokat játszhassanak, amelyekhez a játszótereken túl kicsi a hely. A játszóutcák a felnőttek előtt is nyitva állnak: piknikezhetnek, traccsolhatnak a környékbeliekkel.

Bécsben nyaralnak a lipicai csikók

A bécsi Burggartenben kaptak karámot a híres bécsi Spanyol Lovasiskola utánpótláscsikói, legalábbis rövid városi vendégeskedésük idejére.

arrow_upward