» Ausztria

» Ausztria » Steiermark

Dél-stájer Borút - Stájer Borvidék Kerékpártúra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Dél-stájer Borút egy leírhatatlanul szép bor-vidék valóságos építészeti remekműveknek számító modern borászatokkal és hagyományőrző borkimérésekkel.


Keskeny, kanyargós utak kígyóznak a szőlőskertek és erdőségek között, sütőtökföldek és gyümölcsöskertek mentén. A föld egy csodálatos szeglete, ahol a turizmus csak egy 60 évvel ezelőtt megnyitott 2,5 kilométer hosszú útszakasznak köszönhetően vált lehetővé. Ma a 21 kilométer hosszú borút mentén 100 borászat található, amelyből 82-nél borkimérés is működik, 27 étterem és fogadó, valamint 2100 vendégágy várja az idelátogatókat.

Már a táj önmagában étvágyat ébreszt. Szőlőskertek végeláthatatlan sora, kereplők és borászházak, sütőtökföldek és gyümölcsösök, ameddig csak a szem ellát. A bor, a sütőtök és az alma Stájerország legismertebb kulináris "nagykövetei". A legjobb, ha az ízletes termékeket helyben kóstoljuk meg, egy fesztivál vagy ünnepség alkalmával, vagy a termelőnél tett látogatás során, amikor az előállítás folyamatába is bepillantást nyerhetünk. Emellett olyan nemes sonkák, mint például a Vulcano, finom ecetek, híres pálinkák és különleges csokoládévariációk teszik teljessé a kulináris kínálatot.

A stájer borvidék meglehetősen kicsi, a tartomány részesedése az Ausztriában található bortermelő területekből mindössze 9%. A könnyű és száraz stájer fehérborok az elmúlt években mégis nemzetközi hírnévre tettek szert. Nincs még egy ilyen borvidék egész Európában, ahol ilyen sokféle szőlőfajtát termesztenének. Két különleges fajtát érdemes kiemelni: a könnyű, ugyanakkor kellemesen fűszeres sauvignon blanc Dél-Stájerország vezető borának számít, a gyakran egészen rubinvörös Schilcher pedig egy védelem alatt álló borfajta, amelyet kizárólag a blauen wildbacher szőlőfajtából szabad készíteni.

Stájer Borvidék Kerékpártúra

Hegyikerékpárral meghódítani a hegycsúcsokat, majd a völgybe száguldani, vagy egy kényelmes családi kirándulást tenni két keréken a Mura vagy az Enns partján - Stájerország már régóta igazi titkos tippnek számít a kerékpárosok körében. 2015 júniusában egy újabb kerékpárúttal bővült a kínálat: a "Weinland Steiermark Radtour", vagyis a Stájer Borvidék Kerékpártúra 399 kilométer hosszan, összesen 8 szakaszon át kanyarog - jól kitáblázott tartományi és körzeti kerékpárutakon - a tartomány szlovén határhoz közeli keleti és déli részein.

A kerékpárút nyolc szakaszra osztva járja be a Stájer borvidéket: Leibnitz - Deutschlandsberg (54 km), Deutschlandsberg - Lieboch (41,6 km), Lieboch - Graz (48,1 km); Graz - St. Ruprecht an der Raab (42,7 km), St. Ruprecht an der Raab - Hartberg (52,4 km), Hartberg - Loipersdorf termálfürdő (50,4 km); Loipersdorf termálfürdő - Bad Radkersburg (59,6 km); Bad Radkersburg - Leibnitz (50,5 km).

Várak, kastélyok, templomok és a természet. Hartberg, Bad Radkersburg, Deutschlandsberg és Graz történelmi városai között szőlőskertek, sütőtökföldek és almások, valamint vadregényes folyóvidékek terülnek el, de itt található a Pöllauer Tal Natúrpark, és a Dél-Stájerország Natúrpark is. Útközben termálfürdők és wellnesshotelek csábítanak pihentető ellazulásra. Emellett történelmi látnivalókat, köztük várakat, kastélyokat és zarándoktemplomokat, valamint a modern építészet remekeit is megcsodálhatjuk.

Középpontban a bor és más stájer termékek. A kerékpártúra főszereplői egyértelműen a szőlőskertek és az innen származó termékek, de nem teljes mértékben és kizárólag. A St. Ruprecht an der Raab és Hartberg közötti szakasz "bor és alma", a Hartberg és Bad Radkersburg közötti "bor és termálvíz" mottóval várja a kerékpárosokat. Bad Radkersburgtól Deutschlandsbergig "bor és tökmagolaj", míg Deutschlandsbergtől Grazon át St. Ruprecht an der Raabig "bor és kultúr" címszóval fedezhetjük fel a környéket.

Tömegközlekedési kapcsolatok. A Stájer Borvidék Kerékpárúton nagyszerűen kombinálható egymással a kerékpározás és a tömegközlekedés. A 399 kilométer hosszú kerékpárúton több mint 30 ponton található vasútállomás, amely ideális lehetőséget kínál a kiválasztott kiindulópont vonattal történő megközelítéséhez, vagy a túra vonattal történő befejezéséhez, esetleg egy-egy szakasz vonattal történő "átugrásához". A Stájer Borvidék Kerékpártúra legfőbb célja, hogy élmény teli kikapcsolódást kínáljon Stájerország legszebb vidékein.Tartomány:Steiermark
Település:Leibnitz
Cím:Leibnitz
GPS: 46° 46′ 49.71432″, 15° 32′ 26.5218″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward